Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Helleaalto | Loviisa 1:n tehoa varaudutaan alentamaan tilapäisesti lämmenneen meriveden takia

Loviisan voimalaitoksen ykkösyksikön sähkötehoa lasketaan tilapäisesti meriveden korkean lämpötilan johdosta, jotta ympäristöluvan ehtoja ei rikottaisi.

Loviisan voimalaitoksen ykkösyksikön sähkötehoa lasketaan tarvittaessa, mikäli helteet jatkuvat ja merivesi lämpenee. Yksikön tehoa lasketaan, jotta jäähdytysjärjestelmän poistoveden lämpötila pysyy laitoksen vesiluvan ehtojen rajoissa.

Fortumin tämän hetkisen arvion mukaan tehonalennus on maksimissaan noin 50 megawattia. Vuonna 2018 laitoksen tehoja laskettiin samasta syystä 170 megawatin verran kahdeksi tunniksi.

– Meriveden lämpötilat saattavat virtausten muuttuessa muuttua nopeastikin. Viikonloppuna lämpötila oli +23 astetta, mutta kun tänään lähdin töistä, oli sisään tulevan veden lämpötila viilentynyt jo +13 asteeseen, kertoi laitoksen apulaisjohtaja Thomas Buddas Loviisan Sanomille maanantaina. Hänen mukaansa ilmoitus mahdollisesta tehonpudotuksesta annettiin sähkömarkkinoille varmuuden vuoksi.

– Voimalan jäähdytysveden ottoaukko sijaitsee Hästholmenin länsipuolella 6-8 metrin syvyydessä, jossa yleensä on kylmää vettä, Buddas kertoi.

´– Suomessa jokaisella voimalaitoksella, riippumatta tuotantomuodosta, on ympäristölupa. Ympäristölupa sisältää myös paikallisen vesiluvan, jossa on määritelty muun muassa uloslaskettavan jäähdytysveden lämpötilaraja. Meriveden lämpötilalla on merkitystä, koska voimalaitoksen merkittävin ympäristövaikutus on jäähdytysveden aiheuttama lämpökuorma mereen, sillä laitoksen läpi kulkiessaan jäähdytysvesi lämpenee noin 10 astetta, kertoo Fortum tiedotteessaan.

Meriveden lämpötila on tärkeä asia sekä ympäristö- että ydinturvallisuuden kannalta. Seuraamme Loviisan voimalaitoksella jatkuvasti sisään otettavan ja uloslaskettavan meriveden lämpötilaa.

Ympäristöturvallisuuden näkökulmasta laitoksesta uloslaskettavan veden lämpötilalla on Fortumin merkitystä. Se vaikuttaa meren kasvillisuuteen ja eliöihin. Mikäli uloslaskettavan veden lämpötila nousee 32 asteeseen voimalaitoksen on aloitettava tehostettu seuranta ja raportointi ympäristöviranomaisille.

Voimalaitoksen vesiluvan maksimilämpötila uloslaskettavalle vedelle on 34 astetta. Laskemalla laitoksen tehoa varmistetaan, että voimalaitos pysyy vesiluvan sille asettamissa rajoissa.

– Ydinturvallisuuden näkökulmasta sisään otettavan meriveden lämpötila on tärkeä. Mikäli sisään otettavan meriveden lämpötila ylittää 20 astetta, aloitetaan turvajärjestelmien tehostettu seuranta ja koestaminen.

– Koestamalla saadaan selville korkein sallittu sisään otettavan meriveden lämpötila. Mikäli se uhkaa nousta yli edellä mainitun korkeimman sallitun lämpötilan ajetaan laitos ennakoivasti alas, jotta laitoksen turvallisuusmarginaalit säilyvät viranomaisen vaatimusten mukaisina, kertoo Fortum tiedotteessaan. Tehonalennus koskee vain ykkösyksikköä, koska sen arvioidaan riittävän jäähdytysvesien viilentämiseksi, ja lisäksi kakkosyksikkö on menossa vuosihuoltoon ensimmäisenä 22.8.2021.

.

Loviisan voimalaitokselle tulevan meriveden lämpötila on kesällä yleensä reilusti alle 20 astetta koska jäähdytysvesi otetaan noin 6-8 metrin syvyydestä. Pitkän hellejakson, tuulen ja merivirtausten vaikutuksesta lämpötila voi nousta yli 20 asteen. Vuoden 2021 kesä on ollut poikkeuksellisen lämmin ja meriveden lämpötila korkeampi. Vastaava tilanne koettiin edellisen kerran Loviisan voimalaitoksella heinäkuussa 2018 ja sitä ennen kesällä 2010.

Suomessa ydinvoimalaitokset sijaitsevat rannikolla ja meren suuren vesimassan ansiosta veden lämpötilan muutokset tai vaikutukset tuotantoon eivät yleensä ole merkittäviä. Meriveden lämpötila vaikuttaa sähköntuotannon hyötysuhteeseen ja maksimitehoon.

– Tuotantohistorian perusteella voimme todeta, että tuotannon vaihtelu kesä- ja talvikausina on meriveden lämpötilan vaikutuksesta jopa kymmeniä megawatteja.

Voimalaitoksen tehonalennus on hallittu tapahtuma, eikä siitä aiheudu vaaraa ihmisille, ympäristölle eikä laitokselle, kerrotaan Fortumista.