KHO: Loviisan satamassa ei saa käsitellä metallia enää iltaseitsemän jälkeen – Kivihiilitoiminta saa kuitenkin jatkua

Loviisan sataman metallinkäsittelyn toiminta-ajat supistuvat. Uudenmaan ely-keskus sai korkeimmalta hallinto-oikeudelta valitusluvan liittyen Loviisan Sataman metallijätteen käsittelyyn. Ely-keskus oli valituksessaan vaatinut, että hallinto-oikeuden päätös lupamääräyksistä kumotaan, ja aluehallintoviraston päätöksen mukaiset lupamääräykset otetaan takaisin voimaan.

Aluehallintoviraston myöntämästä luvasta käsitellä metallijätettä muun muassa Loviisan Satama Oy oli tehnyt valituksen Vaasan hallinto-oikeudelle. Vaasan hallinto-oikeus katsoi viime vuonna elokuussa, ettei Loviisan sataman metallinkäsittelytoiminta aiheuta terveyshaittaa tai naapureille kohtuutonta rasitusta tai muuta ympäristönsuojelulain luvan myöntämisen esteenä olevaa kiellettyä seurausta. Näin aluehallintoviraston päätöstä ei kumottu tai muutettu, metallijätteen käsittelyä sai tehdä maanantaista perjantaihin kello 07–22 pois lukien arkipyhät.

Uudenmaan ely-keskus haki lupaa valittaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta, joka myönsi valitusluvan ja tutki asian. KHO:n päätöksellä jatkossa metallijätteen käsittelyä saa tehdä maanantaista perjantaihin kello 7–19, pois lukien arkipyhät. Käsittelypäiviä voi olla enintään sata kappaletta vuodessa.

Korkein hallinto-oikeus lisäsi, että metallijätteen käsittely koskee metallin leikkaamista, katkaisemista ja paalaamista sekä metallikasojen käsittelyä. Lisäksi käsittelemättömiä metallikappaleita saa tyhjentää kaatamalla tai pudottamalla metallijätteen käsittelyalueella.

KHO toteaa, että metallijätteen käsittelystä voi aiheutua häiritsevää melua erityisesti jätteen leikkauksessa, pienimisessä ja paalauksessa. Enimmäisäänitaso lähimmissä asutuksissa ei saa ylittää 65 desibeliä.

Sen sijaan Uudenmaan ely-keskuksen tekemä valitus kivihiilen lastaamisesta ja välivarastoinnista hylättiin korkeimmassa hallinto-oikeudessa (LS 29.6.).

Etelä-Suomen aluehallintovirasto oli muuttanut sataman voimassa olevaa ympäristölupaa siten, että satamassa voidaan lastata ja välivarastoida myös kivihiiliin luokiteltavaa antrasiittiä ja kovakivihiiltä sekä vaaralliseksi jätteeksi katsottavaa kestopuuhaketta laivakuljetusta varten.

Aluehallintovirasto oli myöntänyt luvan Loviisan satamalle oikeuden aloittaa ympäristölupapäätöksen mukainen toiminta lupapäätöksen määräyksiä noudattaen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Päätös kivihiilestä oli Loviisan sataman toimitusjohtajan Tiina Vepsäläisen mukaan odotetunlainen. Sen sijaan metallijätteen käsittelyn toiminta-aikojen supistuminen vaikuttaa sataman asiakkaan kustannustehokkuuteen.

– Se heikentää kiertotalouden edistämistavoitteita, hän sanoo.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut