Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Henkilökortin hakijankin on jatkossa annettava sormenjälkensä – taustalla EU:n asetus tietoturvasta

Elokuun alusta lähtien kaikilta henkilökortin hakijoilta otetaan sormenjäljet. Asiaa koskeva lainmuutos vahvistettiin tänään tiistaina.

Sisäministeriön mukaan sormenjälkiä ei kuitenkaan oteta alle 12-vuotiaalta tai henkilöltä, jolta niitä ei saa esimerkiksi fyysisen esteen vuoksi.

Henkilökorttilakia päivitettiin EU:n asetuksen johdosta. Asetuksen myötä myös henkilökorttien tietosisältö ja ulkoasu uudistuvat. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen tiistaina ja laki tulee voimaan 2. elokuuta.

Asetuksen tavoitteena on parantaa EU-kansalaisten henkilökorttien luotettavuutta ja turvallisuutta.

Sormenjälki on niin sanottu biometrinen tunniste ja se on pysyvä ja muuttumaton osa jokaista ihmistä.

Biometriset tunnisteet asettavat erityisiä vaatimuksia tietoturvalle, jotta yksityisyyden suojan toteutuminen voidaan varmistaa. Henkilökortin siruun liittyvästä tietoturvasta säädetään tästä syystä erikseen henkilökorttilaissa.

Koska sormenjäljet ja kasvokuvat ovat erityisen arkaluonteisia tietoja, niitä saavat lukea henkilökorttiviranomaisina poliisilaitokset ja Suomen edustusto, poliisi, Rajavartiolaitos, sekä Tulli silloin, kun Tulli toimii esitutkintaviranomaisena tai hoitaa rajatarkastusviranomaisen tehtäviä.

– Suomessa sormenjäljet otetaan hakijoilta jo passia varten ja ne talletetaan passirekisteriin. Henkilökorttilakiin lisätään jatkossa vastaavasti säännös sormenjälkien tallettamisesta henkilökorttirekisteriin, kertoo tiedotteessa erityisasiantuntija Marja-Leena Härkönen sisäministeriöstä.

Härkönen lisää, että asioinnin helpottamiseksi jokainen henkilökortin hakija voi hyödyntää jatkossa passia varten jätettyjä sormenjälkiä.

– Myös passin haussa voi jatkossa hyödyntää henkilökorttia varten jätettyjä sormenjälkiä.

Sisäministeriö mukaan sormenjälkien tallettamisella henkilökorttirekisteriin ei suojata ainoastaan sormenjäljen antajan, vaan myös muiden henkilöiden oikeutta omiin henkilötietoihinsa ja niiden asianmukaiseen käyttöön.

Sormenjälkien tallettamisella ja vertaamisella rekisteriin pyritään osaltaan estämään ihmisten henkilöllisyyksien väärinkäyttöä.