Loviisan Kaupungin Hywät Asukkaat: Kuningas saapuu jälleen

Tapahtuma: Adolf Fredrik rantautuu Loviisaan Svartholman merilinnoituksen suunnittelijan Augustin Ehrensvärdin kanssa. Vieraita tervehditään torilla lasten äksiisillä.

Kuningas Adolf Fredrik saapuu Loviisaan heinäkuussa. Jaana Laine

1700-luvun historiaa harrastava ja elävöittävä Loviisan Kaupungin Hywät Asukkaat -yhdistys järjestää Kuningas saapuu Loviisaan -tapahtuman 4.7. Asukkaat ottavat arvokkaat vieraat vastaan Laivasillalla tykinlaukauksin ja trumpettifanfaarein kello 13.

Laivasillalta kuningas Adolf Fredrik ja eversti Ehrensvärd siirtyvät hevosajoneuvolla Loviisan torille, jossa kuningasta tervehditään lasten äksiisillä. Äksiisi alkaa kello 14.

Laivasillan paviljongin lavalta käsin kuningas Adolf Fredrik tervehtii kansaa ja eversti Augustin Ehrensvärd kertoo Svartholman linnoitustöiden tarkastusmatkasta.

– Kertooko hän myös kuninkaan sluupin karille ajosta ja siitä, että hänen istuttamansa sireenit olivat juuri puhjenneet kukkaan? Ehkä hän puhuu myös lempiaiheestaan Suomenlahden rannikkolaivastosta, tapahtuman järjestävän yhdistyksen tiedotteessa aprikoidaan.

Loviisan Kaupungin Hywät Asukkaat kutsuvat lapsia osallistumaan kuninkaalliseen äksiisiin.

– Tehtävä ei ole vaikea. Se on hauska ja siihen voivat tulla mukaan kaikenikäiset pikku karoliinit.

Linnoitusten piti valmistua neljässä vuodessa.

Äkseerausta harjoitellaan Loviisan torilla lauantaina 3.7. kello 15 Loviisan porvariskaartin sotilaiden johdolla.

Tapahtumassa palataan vuoteen 1752.

Kun Ruotsin kuningas Adolf Fredrik palasi satamaan Svartholman tarkastusmatkalta linnoitustöiden johtajan Augustin Ehrensvärdin kanssa, kansa hurrasi rannalla Vivat kuningas Adolf Fredrik, kauan eläköön kuningas Adolf Fredrik.

Vuonna 1745 perustettuun, tuolloin vielä Degerby-nimiseen rajakaupunkiin, oli rakenteilla maalinnoitus ja Svartholman saareen merilinnoitus.

Linnoitusten tehtävänä oli estää venäläisten pääsy rannikkoa pitkin Ruotsin hallitsemaan Suomeen.

Yhdistys toteaa tiedotteessaan, että linnoituksia rakensivat suomalaiset ja ruotsalaiset ruotusotilaat ja rangaistusvangit, mutta joukkoon oli palkattu myös ammattimiehiä: muurareita, kirvesmiehiä ja puuseppiä.

Enimmillään työntekijämäärä oli vuonna 1752, jolloin rakennustyömailla työskenteli 4 500 miestä.

– Linnoitusten piti valmistua neljässä vuodessa, mutta ne jäivät keskeneräisiksi. Englantilaiset räjäyttivät Svartholman merilinnoituksen komeat rakennelmat Krimin sodan aikana heinäkuussa 1855. Maalinnoituksista valmistuivat vain Bastion Ungern ja Bastion Rosen.

Kuningas saapuu Loviisaan -tapahtuman käsikirjoittaa ja ohjaa Tuovi Putkonen.

Heinäkuussa voimassa olevat koronarajoitukset saattavat vaikuttaa tapahtuman toteutumiseen ja sisältöön.

Ajankohtaisia tietoja voi seurata Kuningas saapuu Loviisaan -tapahtuman Facebook-sivuilta @kuningassaapuu.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.