Laivasillalla juhlitaan pyöreitä – 30-vuotisjuhlavuosi huipentuu Small Ships’ Race -tapahtuman iltajuhlaan

Juhlahumua: Mikäli korona sallii, Loviisan Laivasillan 30-vuotisjuhlavuosi huipentuu Small Ships’ Race -tapahtuman iltajuhlaan tähtiesiintyjän tahdissa.

Anita Laakso on jättää paikkansa Laivasilta ry:ssä tämän kesän jälkeen. Reija Kokkola

Reija Kokkola

Tänä kesänä tulee täyteen 30 vuotta Loviisan Laivasilta ry:n toiminnan aloittamisesta. Vireää ja innokasta ryhmää vetänyt Anita Laakso laskeskelee olleensa projektijohtajana yhteensä 20 vuotta.

Yhdistyksessä ei ole henkilöjäseniä, vaan jäsenistö koostuu 17 yritys- ja yhdistysjäsenestä. Laakso kiittää Laivasillan alueen toimijoita. Laivasillalla toimivat yhdistykset ja yritykset elävöittävät aluetta kesäisin tehden siitä koko rannan sydämen ja sielun.

– Tapahtumien järjestäminen sujuu yhdistykseltämme jo rutiinilla, ja yksittäisillä toimijoilla on alueella myös omaa ohjelmaa, kuten musiikkiesityksiä. Yhteistyö alueella on ollut hedelmällistä, Laakso kiittää.

Kühnien perheyrityksen Café Restaurant Saltbodanin surullinen palo sattui juuri ennen vuoden 2019 Loviisan Wanhat Talot -tapahtumaa. Onneksi suosikkiravintola on saamassa tänä kesänä taas tuulta alleen.

–  Timothy Kühn kertoi, että tavoitteena on avata ravintola täysissä valmiuksissa keittiöineen ennen juhannusta, Laakso kertoo.

Kesän huipputapahtuman Small Ships’ Racen järjestäminen on ollut Loviisan Laivasilta ry:n helmihetkiä lähes 30 vuotta. Tapahtuma vetää väkeä nuorista iäkkäisiin joka vuosi, ja yhdistys on voinut tienata lipunmyynnistä samalla hieman rahaa.

Olemme tehneet tätä työtä uusia sukupolvia varten.

Anita Laakso

Laakso toivoo, että kaikki menee tänä kesänä nappiin, ja juhlavuotena saadaan paikalle iltatapahtumaan tunnettu suomalainen supertähti. Small Ships’ Race järjestetään 17. päivä heinäkuuta, mikäli koronarajoitukset eivät koidu esteeksi. Viime kesänä korona typisti Small Ships´Racen pelkkään purjehdustapahtumaan ilman muuta juhlaa.

– Toki Klassiset Veneet ry:n ja Östra Nylands Segelföreningenin järjestämä purjehdus on pääasia Small Ships´Race -tapahtumassa. Muu on ekstraa, Laakso huomauttaa.

On Laaksolla muutakin kerrottavaa. Pitkä ura Loviisan Laivasilta ry:n vetäjänä on päättymässä tähän kesään.

– Olemme tehneet tätä työtä uusia sukupolvia varten, mutta enää en itse ehdi olla kymmenessä paikassa samaan aikaan, hän toteaa.

Laakso muistelee Miss Loviisa -kilpailuja, joita järjestettiin Laivasillalla kaikkiaan viisitoista vuotta. Nuoret loviisalaisneitoset saivat kilpailusta paljon hyvää esiintymiskokemusta ja itseluottamusta. Yleisökin seurasi Miss Loviisa -mittelöä mielellään ensin paikallislehdistä ja lopulta Laivasillan kruunajaisissa.

Loviisaan tulevat veneilijät arvostavat paikan rauhallisuutta.

Niclas Mattson

– Nuoret missikandidaatit arvostivat kilpailua juuri sen takia, että he saivat tarvittavaa esiintymisvarmuutta. Kilpailu kuitenkin kuihtui ilmeisesti siihen ajatukseen, että kaikki tytöthän ovat nättejä, Laakso pohtii.

Loviisan tapahtumissa on nähty tunnettuja suomalaisia artisteja, kuten esimerkiksi Pentti Lasanen ja Riki Sorsa, molemmat jo edesmenneitä. Laakso muistelee Riki Sorsan hämmennystä hänen ollessaan Miss Loviisa -kilpailun tuomaristossa.

– Riki kyseli, että miten ihmeessä minä heitä nyt voisiin pisteyttää. Rikin vaimo Barbara Sorsa on kotoisin Loviisasta, ja siksi heitä aina välillä nähtiin täällä, Laakso kertoo.

Niclas Mattsson iloitsee sataman uusista tuulista. Reija Kokkola

Loviisan pienvenesatamaa kiitellään yhdeksi Suomen parhaimmista. Palvelu pelaa, ja tarjolla on vettä, sauna, sähköä ja polttoainetta sekä pyykinpesukoneet edulliseen hintaan. Parikymmentä vuotta satamaisäntänä toiminut Niclas Mattsson arvelee saamansa palautteen perusteella, että Loviisan pienvenesatama sijoittuu hinta-laatu-suhteeltaan Suomen kärkipäähän.

– Eipä juuri haukkuja kuule. Loviisaan tulevat veneilijät arvostavat paikan rauhallisuutta. Tiedetään, ettei tämä ole mikään rokkimesta. Ne, jotka haluavat sellaista, menevät muualle, Mattsson toteaa.

Satamaisännän puuhat ovat moninaiset aina vessojen pesusta asiakaspalveluun.

Tänä kesänä palvelut paranevat entisestään. Mattsson rakennuttaa kaupungin omistamalle maalle nykyisen palvelupisteen viereen uuden, huomattavasti isomman palvelurakennuksen veneilijöille. 50-neliöiseen palvelurakennukseen tulee peruspalveluiden lisäksi kahvila terasseineen. Sen rakentaa paikallinen yritys Lindén Urakointi Oy.

– Kahvilasta saa suolaista ja makeaa sekä virvokkeita ja jäätelöä. Tulen palkkaamaan lisää henkilökuntaakin. Uusi palvelurakennus valmistuu ennen juhannusta, Mattsson suunnittelee.

Sekä Laakso että Mattsson iloitsevat siitä, että Loviisa on asuntomessukaupunki vuonna 2023. Se lisää elinvoimaa koko kaupunkiin, ja luonnollisesti myös Laivasillan alueelle.

– Väen lisääntyminen piristää monella tavalla, Mattson sanoo.

Näyttelyt

Kesäkipparit Merenkulkumuseossa

Tulevana kesänä Laivasillan Merenkulkumuseossa toimii Kesäkipparit-kauppa. Tarjolla on 11 käsityöläisen tuotteita, kuten huovutustöitä, kaitaliinoja, pussukoita, kännykkälaukkuja, koruja ja kortteja mukaan vietäväksi tai lahjaksi kohtuuhinnoin.

Merenkulkumuseon vakionäyttelyn lisäksi on suunnitteilla pieni lisänäyttely, mutta erikoisteemaa ei ole tekeillä tänä vuonna. Viime vuonna Loviisan Merenkulkumuseolla oli ensimmäistä kertaa käytössä museokortti.

-Kävijöitä oli ennätysmäärä. Saimme myös museon edessä olleen purjeveneen takaisin täysin kunnostettuna, kertoo Loviisan Merenkulkumuseon puheenjohtaja Gunilla Törnblom.

Avoinna 29.5.–5.9.2021 ma–su 10–17.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.