Ohjaamon toiminta laajenee uuden toimipisteen myötä – "Kaikki ovat saman katon alla nyt"

Samira Al-Far tervehtii nuoria ohjaamon aulassa. Milja Tammisto

Milja Tammisto

Loviisan Ohjaamo on muuttanut toukokuun alussa uusiin tiloihin. Aikaisemmin Kuningattarenkatu 18:ssa sijaitseva Ohjaamo on nyt siirtynyt entisen vierasateljeen tiloihin Brandensteininkatu 13:ssa, missä muut palvelut, kuten nuorisotilat, ovat helpommin tavoitettavissa.

Vuonna 2018 Loviisassa aloittanut Ohjaamo on muuttanut toimintatapojaan muun muassa siirtymällä Loviisan kaupungin alaisuuteen. Samira Al-Farin mukaan tämän ansiosta yhteistyötä nuorten kanssa voidaan nyt tehdä entistä laajemmin: enää toiminta ei kohdistu pelkästään syrjäytyneisiin nuoriin, vaan kuka tahansa alle 30-vuotias voi tulla käymään yksin tai vaikka kaverin kanssa.

Al-Far kertoo Brandensteininkadun uusien tilojen olevan samassa rakennuksessa kulttuuri -ja vapaa-aikapalveluiden kanssa. Nuorisotilat ovat myös samassa talossa, joten palvelut on paljon helpompi löytää ja yhteistyö sujuu sujuvammin.

–  Kaikki ovat saman katon alla nyt.

Helpon saavutettavuuden lisäksi tiloissa on myös kaksi TE-toimiston, psykologin ja sosiaalitoimen käytettävissä olevaa äänieristettyä huonetta.

Siirtyminen kaupungin omaksi toiminnaksi tapahtui EU:n hankerahan loppumisen myötä. Tukea saatiin EU:n sosiaalirahastosta kolmen vuoden ajan, jonka ansiosta Ohjaamo on nyt se, minkä monet loviisalaisnuoret tänä päivänä tuntevat.

Ohjaamossa nuori pyritään auttamaan takaisin jaloilleen.

– Hankeraha kustansi mm. alkumarkkinoinnin, hygieniapassikoulutuksia ja toi näkyvyyttä vielä silloin uudelle keskukselle.

Ennen itsenäistymistä toiminta oli rajoitettu vain syrjäytyneille nuorille. Hankerahan mukana tuli myös paljon lisävaatimuksia. Raportteja piti tehdä muun muassa jokaisesta nuoreen käytetystä tunnista , nuorten kävijämäärästä ja hankerahalla ostetuista välineistä. Raportointi vei ajoittain odotettua enemmän aikaa.

Myös määritetyn kohderyhmän ulkopuolella olevia nuoria ei olisi saanut auttaa virallisen linjauksen mukaan, mutta heillekin löydettiin aina jokin keino.

Tieto

Tiesitkö tämän?

Ohjaamo menee kiinni kesäksi juhannusviikolla, ja aukeaa taas koulujen alkaessa. Etsivä nuorisotyö päivystää kuitenkin osittain kesän ajan. nuorisotyö päivystää kuitenkin koko kesän ajan.

Apua on tarjolla kaikille alle 30-vuotiaille.

Monta palvelua yhdestä tilasta, kuten Kela, TE-toimisto, kaupungin etsivä nuorisotyö, sosiaalitoimi ja psykologipalvelut.

Aukioloajat ovat tiistai – keskiviikko klo 13 – 16 ja torstaina klo 13 – 18. Muina aikoina ajanvarauksella.

Käytössä on myös päivystävä nuorisotyö, etsivä nuoristoyö, sosiaalitoimi, psykologi, TE-keskuksen nuorten asiakaspalvelut.

Psykiatrinen sairaanhoitaja on paikalla satunnaisesti.

Ohjaamon uusi osoite on Brandensteininkatu 13 07900 Loviisa.

Löytyy myös Instagramista @ohjaamoloviisa.

Ohjaamossa saa maksutonta apua ja tukea monenlaisiin asioihin opiskelusta ja työllistymisestä asumiseen ja kaikkeen näiden väliltä.

Juttua tarkennettu niin, että etsivä nuorisotyö päivystää osittain kesän ajan: Ohjaamo menee kiinni kesäksi juhannusviikolla, ja aukeaa taas koulujen alkaessa. Etsivä nuorisotyö päivystää kuitenkin osittain kesän ajan.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.