Kenen tiellä kuljetkaan – siitä riippuu myös kunnossapidon

Tienhoito: Pyhtäällä on yksityisteitä, kunnan teitä ja valtion teitä. Nämä sanelevat myös niiden kunnossapidon vastuut.

Kartta osoittaa, kuinka pieni osuus pyhtään tieverkosta on kunnan hoidossa. Ruutukaappaus Pyhtään kunta

Hannu Lehtinen

Pyhtää sai viimeisimmät kylänsä muutama vuosi sitten, kun Loviisasta siirrettiin Vastila ja Haavisto osaksi Pyhtäätä. Kartalla liitos näyttää siistimmältä, kun sarvi on suorana. Asukkaiden asiointi on nykyisin ja aiemminkin suuntautunut niin Pyhtäälle, Loviisaan kuin Inkeroisiinkin. Näiden kolmen kunnan palvelujen ääressä olevat ihmiset odottavat silti nykyaikaisia yhteyksiä.

Yrittäjillä on päivittäistä liikennöintiä, joka suurimmaksi osaksi tapahtuu kohti Loviisaa. Siinä on kuitenkin raskasta liikennettä, kun tiloilta ajavat maitorekat kuluttavat sorapäällysteisen tien 3531 pintaa.

Tie on asfaltoitu Vastilasta osin ja Loviisasta Ruotsinkylään saakka. Pieni 8,5 kilometrin osuus jäi tuolloin päällystämättä. Päällystämätön osuus on Kouvolan ja Pyhtään alueella.

– Tienkäyttäjinä ovat paikallisten kylien maatilayritykset muun muassa kolme robottinavettatilaa, useita hevostilaa ja kasvinviljelytilat, päällystämisessä aktiivisena ollut Seija Piispa-Jespars sanoi.

– Lisäksi kuljetusyritykset, koulukuljetus, linja-autot, puutavaraliikenne sekä säännöllinen liikennöinti tankkiautoilla ja rehunkuljetusautoilla. Sen päälle tietenkin henkilöautot ja muu henkilöliikenne. Jännityksellä odotamme miten pian tie muuttuu kuoppaiseksi, niin kuin se oli ennen perusparannusta.

Kyseinen tie 3531 kuuluu talvihoidossa III–luokkaan ”pisin toimenpideaika”.

Jännityksellä odotamme miten pian tie muuttuu kuoppaiseksi.

Seija Piispa-Jespars Asukasaktiivi

Asfaltointi tarkoittaisi sitä, että tien kulutuskerros vaihdetaan sorapäällysteestä asfalttiin. Tien hoitoluokka pysyisi samana olkoot sora taikka asfalttipäällyste.

Elokuussa 2018 voimaan tullut laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä (503/2005) ohjaa maanteiden kunnossapitoon ja kehittämiseen käytettävien määrärahojen käyttöä.

Laissa on säädetty laatuvaatimukset, joiden mukaisesti valtion maantieverkkoa on kehitettävä ja pidettävä kunnossa, ja jonka mukaisesti siihen on investoitava. Lisäksi laissa on määritelty maanteiden matkojen ja kuljetusten palvelutasoluokat sekä niiden kunnossapidon taso.

Kunnan tekninen johtaja Janne Kaulio muistutti, että kunnassa on erilaisia teitä. Viimeksi valtuustossa jätettiin aloite kahden tien kunnostuksesta. Ne osoitettiin kuitenkin väärälle taholle, koska molemmat tiet ovat valtion teitä. Toiveiden esitys olisi pitänyt tehdä Kaakkois-Suomen Ely-keskuksen, minne kunta aikanaan tämänkin valtuustoaloitteen toimittaa.

– Kunta vastaa käytännössä asemakaava-alueilla olevista teistä, kertoi Kaulio.

– Pyhtäällä on asfaltoimattomia teitä kaava-alueella Hartikantiellä ja niillä uusilla alueilla, missä ei ole vielä ehditty päällystää.

Tie siirtyy kunnan tieksi, kun kaavaa vahvistetaan. Valtio luovuttaa tuossa yhteydessä tien ja kunnan pitää tehdä päätös tienpidosta.

– Kunnalla on valaistusta esimerkiksi Purolassa ja Kirkonkylässä, vaikka tie on valtion.

Viimeisin valtiolta kunnalle siirtynyt tie on Malminsuontie Kangasmäellä. Myös moottoritien liittymäsilta on kunnan, kun se on kaava-alueella.

– Kun moottoritien liittymällä alkaa olla kunnostustarve, niin se tulee olemaan iso kustannuserä kunnalle. Onneksi liittymä on vielä niin uusi.

Tieto

Tieverkko

Pyhtäällä on kaava-alueella teitä 42,9 km, yleisiä teitä 81,7 km, raitteja 9 km ja siltoja 5 kappaletta.

Yksityisteitä kunnan alueella on 265 km.

Kaakkois-Suomen Ely-keskuksella on kaikkiaan tieverkkoa noin 4 400 km, joista päällystettyjä teitä noin 2 900 km ja sorateitä noin 1 500 km.

Kevyen liikenteen väyliä on 342 km, siltoja 880 kpl.

Levähdys- ja pysäköintialueita 97 kpl.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.