Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Helsingin yliopistossa kehitetty pikatesti tunnistaa koronavirustartunnan 10 minuutissa – sopii esimerkiksi matkustajien testaamiseen

Uusi pikatesti tunnistaa koronavirustartunnan kymmenessä minuutissa, tiedottaa Helsingin yliopisto.

Yliopiston tutkijoiden kehittämällä antigeenitestillä voitaisiin testata jopa 500 näytettä tunnissa. Tuoreessa tutkimuksessa pikatesti tunnisti virustartunnan lähes yhtä hyvin kuin herkät pcr-testit. Kehitetty pikatestiformaatti sopii myös muiden hengitystieinfektioiden pikadiagnostiikkaan.

Helsingin yliopiston mukaan koronapandemia on luonut suuren tarpeen pikadiagnostisille Sars-cov-2 -testeille. Luotettaville pikatesteille olisi kysyntää esimerkiksi lentokentillä ja satamissa, jotta matkustajat voitaisiin testata nopeasti ja helposti ennen matkaa.

Pikatestin toimivuuden todentava tutkimusartikkeli julkaistiin tällä viikolla mBio -tiedelehdessä. Tutkimusartikkelissaan tutkijat selvittivät pikatestin toimivuutta 48 näytteellä.

– Osoitimme, että kehittämämme testin avulla pystyimme tunnistamaan lähes kaikki näytteet, joista onnistuimme soluviljelmässä eristämään Sars-cov-2:n. Näiden näytteiden kantajat siis oletettavasti edelleen levittivät virusta näytteenottohetkellä, kertoo virologian dosentti, akatemiatutkija Jussi Hepojoki Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Hepojoen mukaan käytössä olevat pcr-testit ovat niin herkkiä, että ne tunnistavat koronaviruksen jopa tilanteissa, jolloin näytteenotto ei olisikaan onnistunut optimaalisesti. Herkkyys toisaalta aiheuttaa myös sen, että vaikka infektio itsessään olisi jo poissa, pcr-testi voi edelleen antaa positiivisen tuloksen.

– Ihmisen elimistöön voi jäädä jäämiä viruksen perimäaineksesta, rna:sta. Pcr-testissä jopa yksittäinen viruksen rna-palanen voi tuottaa positiivisen tuloksen. Sen sijaan antigeenitestit näyttäisivät korreloivan paremmin sen kanssa, voidaanko näytteestä eristää Sars-cov-2, eli erittääkö ihminen virusta näytteenottohetkellä, Hepojoki kuvailee.

Hepojoen mukaan tutkijoiden kehittämän uuden pikatestin etuna on myös sen turvallisuus testaajalle. Käytännössä virus inaktivoituu pian testiliemeen sekoittamisen jälkeen.

Nopeista antigeenitesteistä voisi olla erityistä apua matkustajien testaamisen lisäksi esimerkiksi oppilaitoksissa.

– Testin teoreettinen kapasiteetti on erittäin suuri, laskujemme mukaan käsin tehtäviä testejä on mahdollista tehdä jopa 500 kappaletta tunnissa, jos yksi ihminen on testaamassa ja hänellä on käytössään yksi testilaite. Myös testireagenssien kustannus on varsin alhainen, Hepojoki sanoo.