Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anniskeluaika pitenee muutamalla tunnilla helatorstaina – Muitakin lievennyksiä tulee ravintoloiden rajoituksiin, mutta alan mukaan ei riittävästi

Ravintoloiden koronarajoitukset lievenevät ensi yönä eli helatorstaina. Tämä tarkoittaa, että lähes kaikkialla maassa ravintolat saavat olla avoinna ja alkoholia voi anniskella tähänastista pitemmän ajan sekä asiakkaita ottaa sisään aiempaa enemmän.

Säännöt vaihtelevat sen mukaan, missä epidemian vaiheessa sijaintimaakunta on.

Kaikissa maakunnissa kuitenkin anniskeluravintoloiden asiakaspaikat on rajattu sisätiloissa 50 prosenttiin ja ruokaravintoloissa 75 prosenttiin. Asiakasmäärärajoitukset eivät koske Ahvenanmaan maakuntaa.

Niin sanottu tanssi- ja laulukielto on edelleen voimassa sisätiloissa, mutta terasseilla se ei päde. Terasseja eivät koske myöskään asiakaspaikkarajoitukset. Ulkoterassillakin jokaisella asiakkaalla pitää silti olla edelleen oma istumapaikka ja etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava.

Valtioneuvoston asetuksen rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille. Myös polttoaineiden jakeluaseman yhteydessä toimivat ravintolat sekä laivat ja lentokoneet jäävät edelleen sääntelyn ulkopuolelle.

Valtioneuvosto tarkastelee erityisesti leviämisvaiheen rajoituksia seuraavan kerran 27. toukokuuta mennessä.

Tiukimmat rajoitukset ovat voimassa leviämisvaiheen maakunnissa eli Uudellamaalla, Päijät-Hämeessä, Etelä-Karjalassa ja Varsinais-Suomessa. Näissä sekä ruoka- että anniskeluravintoloiden aukioloaikaa pidennettiin illalla tunnilla ja anniskeluaikaa pidennettiin sekä aamusta että illasta.

Leviämisvaiheen maakunnissa ruokaravintolat saavat olla avoinna kello 5–20 ja ne voivat anniskella alkoholia kello 7–19. Anniskeluravintolat saavat olla avoinna kello 5–19 ja anniskelu on sallittua kello 7–18.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara ry pettyi leviämisvaiheen maakuntia koskeviin linjauksiin ja piti lievennyksiä liian pieninä.

– Valtioneuvoston tuleekin sallia anniskelu vähintään klo 22 asti ja ravintoloiden aukiolo klo 23 asti myös neljän maakunnan ravintoloille, koska STM on tehnyt päätöksen epidemian toimenpidetasoista luopumisesta. Lain mukaisia edellytyksiä näille ankarille rajoitustoimille ei enää ole. Herättää suurta hämmästystä, että valtioneuvosto toimii tartuntatautilain ja oman hallituksen esityksensä vastaisesti. Hallituksen tulee palauttaa lain ja oman esityksensä mukainen sääntely viivytyksettä, Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo tiedotteessa.

Kiihtymisvaiheen alueilla eli Kanta-Hämeen, Keski-Pohjanmaan, Kymenlaakson ja Pirkanmaan maakunnissa sekä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä huomisesta alkaen pätevät asiakaspaikkarajoitukset kuin leviämisvaiheenkin maakunnissa, mutta aukiolo ja anniskelu on vapaampaa.

Sekä ruoka- että anniskelupaikat saavat olla avoinna kello 5–23 ja anniskella alkoholia kello 7–22.

Perustason maakunnissa eli Ahvenanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa, Etelä-Savossa, Pohjanmaalla ja Satakunnassa sekä Lapin sairaanhoitopiirissä ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna kello 5–01 ja anniskella kello 7–00.