Suomessa todettu 25 Intian varianttitapausta – WHO lisäsi huolestuttavien koronavirusmuunnosten listalle

Koronarokotuskaan ei täysin suojaa tartunnalta. Sirpa Ylönen

Minna Harmaala

Suomessa on todettu 25 Intian muunnoksen aiheuttamaa koronavirustapausta, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tapaukset liittyvät matkailuun joko suoraan tai jatkotartunnan kautta.

Maailman terveysjärjestö WHO on lisännyt Intian muunnoksen jatkolinjoineen huolestuttavien koronavirusmuunnosten listalle. Aiemmin WHO oli luokitellut variantin tehostetusti seurattavaksi. Luokittelun muuttamisen syynä on, että Intian muunnoksen arvioidaan tarttuvan alkuperäistä virusta herkemmin.

WHO luokittelee koronaviruksen variantit huolestuttavien ja tehostetun seurannan ryhmiin. Huolestuttaviksi on aiemmin määritelty niin sanotut Britannian, Etelä-Afrikan ja Brasilian muunnokset. Tehostetun seurannan ryhmään kuuluu kuusi koronavirusmuunnosta. Tätä virusmuunnosten ryhmää seurataan tehostetusti tiedon kartuttamiseksi.

– Virusten muuntuminen on täysin normaalia evoluutiota, ja sitä tapahtuu jatkuvasti. Mutaatiot ovatkin virukselle hyvin luonteenomaista toimintaa, ja koronaviruksestakin kiertää maailmalla useita variantteja, kertoo THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra tiedotteessa.

Sanna Marin HS:lle: "Voimme olla tässä tilanteessa vielä vuosia"

Koronamuunnoksista Britannian variantti on Suomessa jo vallitseva viruslinja. Sen aiheuttamia tartuntoja oli 12. toukokuuta mennessä havaittu 5 265. Etelä-Afrikan muunnosta on todettu 1 132 ja Brasilian muunnosta 2.

– Seurannan mukaan Britannian variantin osuus koronavirustapauksista on nyt noin 55–60 prosenttia kaikista sekvensoiduista löydöksistä. Tilanne on kuitenkin tasoittunut maaliskuun alusta, jolloin Britannian virusmuunnosta oli erityisen paljon. Sen sijaan Etelä-Afrikan variantin osuus on nyt kasvanut: tällä hetkellä 25 prosenttia sekvensoiduista löydöksistä on tätä virusmuunnosta, Savolainen-Kopra kertoo tiedotteessa.

Etelä-Afrikan variantin osuus on nyt kasvanut.

Johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra, THL

Sekvensointia ei tehdä kaikista positiivisista koronanäytteistä, joten todellisia muunnosten aiheuttamia tapauksia on todennäköisesti enemmän.

HS: Brittimuunnos jo valtavirus Hus-alueella – IS: Suomen koronatilanne on pahentunut nopeasti

Uusimpien Israelista ja Qatarista julkaistujen tutkimustietojen mukaan käytössä olevat koronarokotteet torjuvat tehokkaasti myös liikkeellä olevia koronaviruksen variantteja, THL kertoo.

Muunnokset kuitenkin lisäävät todennäköisyyttä saada koronainfektio.

THL toteaa, että vaikka olisi rokotteen ansiosta itse suojassa vakavalta taudilta, voi silti joissakin tapauksissa tartuttaa virusta eteenpäin. Varovaisuus on siis rokotetuillakin tarpeen.

Virusmuunnoksien leviämistä voi ehkäistä samoilla keinoilla kuin koronavirusta muutenkin, muistuttaa THL.

– On tärkeää muistaa yli kahden metrin turvaväli, hyvä käsi- ja yskimishygienia sekä kasvomaskin käyttö. Koronatestiin on syytä hakeutua vähäisistäkin oireista, Savolainen-Kopra sanoo tiedotteessa. .

Hus: Muuntovirus muutamassa viikossa valtavirus Uudellamaalla – Tartunnan lähde usein ravintola

Virusmuunnosten määrä kasvaa nopeasti – "Leviäminen on pidemmällä kuin tiedot ovat antaneet ymmärtää"

Hus laatii koronasta oman exit-suunnitelmansa, näitä asioita otetaan huomioon – "Tarkkoja päivämääriä ei siihen ole mahdollista kiinnittää"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.