Katso video | Kemikaaliterminaalia vastaan osoitettiin mieltä Loviisan torilla

Ympäristöliike puolustaa Eestinkolmiota ja vastustaa kemikaalisatamaa.

Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike järjesti eilen Loviisan torilla mielenosoituksen, jossa vastustettiin Valkon ja sen lähialueiden osayleiskaavaa. Liikkeen tiedotteen mukaan Valkon Eestinkolmion jo 2012 kaavoitettu asuinalue on uhanalaisena.

– Kyse ei ole vain yhdestä tai kahdesta purku-uhan alla olevasta talosta, vaan peräti seitsemästä talosta, jotka on kaavassa suojelumerkinnällä varustettu ja kokonaisesta alueesta, joka on juuri vahvistetussa maakuntakaavassa luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi kultuuriympäristöksi sataman vieressä, kertoi LKYL:n puheenjohtaja Anna-Kaarina Kippola.

– Yksityinen toimija, Helsingin Satama Oy, on vaatimalla vaatinut kaupungin kaavoittajalta oman mielensä mukaista kaavaa, jossa koko tämä Loviisan kaupungin alue pyyhkäistäisiin ja purettaisiin pois sataman tieltä, Kippola arvioi.

– Loviisan kaupunki kaavoittaa ja markkinoi merellistä helmeä, ja seinän takana toisessa virkahuoneessa valmistellaan jo olemassaolevan merellisen helmen tuhoamista ja asukkaiden evakuoimista – paha vain, että se todella tarvittava evakuointisuunnitelmakin pitää valmistella, kas se suojavyöhyke kun tarvitaan koko Valkoon. Kylä, joka on asukasluvultaan Loviisan suurimpia, näivetetään vähitellen, kuten muutkin ”kylien kaupungissa”, Kippola päivitteli.

Ympäristöliikkeen viesti oli suunnattu elinkeino- ja infrastruktuurilautakunnalle, joka käsitteli osayleiskaavaa torstai-iltana.

– Haluamme tällä esiintymisellämme herättää päättäjät ja ihmiset seuraamaan tilannetta ja toimimaan. Ensimmäinen etappi on Ekilin kokous torstaina, jossa ilman asiaan perehtymistä ja aikalisää voidaan tehdä tuhoisia päätöksiä. Kaavoittaja ei voi demokratiassa 2020-luvulla olla ulkopuolisen toimijan käsikassara, Kippola painotti.

Asukasluvultaan yhtä suurinta kylää ollaan näivettämässä.

Anna-Kaarina Kippola, LKYL

– Tarkoitus on vaikuttaa ainakin siihen että kaavaehdotuksia ei käsiteltäisi ilman perusteellisia selvityksiä ja asukkaiden mielipiteitä kuulematta, kertoi Kippola.

Valkon kyläyhdistys lähetti lautakunnalle viiden sivun lausunnon, jossa tuotiin esille huoli erityisesti osayleiskaavan t/kem-merkinnästä sataman eteläosassa. Molempiin kaavaluonnoksiin on merkitty kilometrin laajuinen Seveso-konsultointivyöhyke, joka kattaa lähes koko Valkon asemakaavoitetun alueen Vårdötä lukuunottamatta.

– Valkon kyläyhdistys vaatii, että kumpikaan nyt esitetty kaavahanke ei etene, vaan ne otetaan oikeaoppisesti käsittelyyn. Käsittelyssä tulee huomioida Seveso -konsultointivyöhykkeen erityisvaatimukset ja lisäselvitykset. Kyläyhdistyksen mielestä kyseisiä kaavamerkintöjä voidaan käsitellä vasta sen jälkeen. kun asiasta on saatu tarpeelliset selvitykset, ja kaikki vaadittavat toimenpiteet on tehty, kyläyhdistyksen Teemu Peräkylä totesi.

– Huolestuttavaa, että kaavamerkintä on tullut kaavaluonnoksiin viimeisimmän vuonna 2018 pidetyn asukkaita koskevan kuulemisen ja kommentointikierroksen ja paikkatietokyselyn jälkeen, Peräkylä totesi.

Video mielenosoituksesta Loviisan torilla 28.4.2021

Kulttuuri- ja ympäristöliike järjestää keskiviikkona mielenosoituksen Valkon kemikaaliterminaalihankkeesta

Valkon osayleiskaava torstaina elinkeino- ja infrastruktuurilautakunnassa

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut