Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtuusto | Strömforsin ruukin rakennukset ja maa-alueet laitetaan myyntiin kokonaisuutena

Kaikki valtuutetut vaikuttivat olevan myynnin kannalla, mutta vähemmistö halusi pitää Alapajan kaupungilla.

Loviisan kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona äänin 20-15, että kaupungin omistamat 8 rakennusta ja maa-alueet laitetaan avoimella tarjousmenettelynä myyntiin. Kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom kertoi aluksi syitä, joiden vuoksi rakennusten myynti on tarpeen.

– Rakennukset vaativat aika isoja laajoja korjauksia. Ne muodostavat kokonaisuuden, joka on erittäin houkutteleva ja hieno, mutta nimenomaan niin, että se toimii hyvin kokonaisuutena, kunhan sitä pystyy ylläpitämään ja kehittämään, Oker-Blom alusti.

– Tältä pohjalta ollaan lähdetty miettimään tälle kokonaisuudelle mahdollisimman hyvää omistajaa, koska kaupungilla ei ole mahdollista panostaa alueen kehittämiseen merkittäviä rahasummia.

Oker-Blomin mukaan rakennusten korjausten kustannusarvio ”pari miljoonaa” on alimitoitettu. Kaupungilla ei hänen mukaansa sellaisia summia ole.

– Tarkoitus on myydä sellaiselle hieman isommalle omistajataholle, joka on valmis ja pystyy investoimaan merkittäviä summia, Oker-Blom sanoi.

Hänen mukaansa on myös tärkeää, ettei kaavoitusta tehdä ennen kauppaa, jotta uusi kaava ei olisi ristiriidassa uuden omistajan suunnitelmien kanssa. Uuden omistajan odotetaan osallistuvan myös kaavoituksen kustannuksiin.

Kaupunginjohtaja lupasi myös, että tuleva kesä on alueen yrittäjien kannalta hyvin turvattu, ja vuokrasopimuksia tehdään entiseen tapaan ilman hinnankorotuksia.

– Tarjousasiakirjoissa on korostettu tarjouksen antajan liiketoimintasuunnitelmaa sekä sitä miten ottaa huomioon ja varmistaa siellä nyt toimivien yrittäjien asemaa. Yritysvaikutusten arvioinnissa on arvioitu laajemmin miten alueen liiketoimintaympäristö muuttuisi kaupassa niin, että alueen vetovoima vahvistuisi.

– Me halutaan tähän omistaja, joka näkee tämän potentiaalin, arvostaa museotoimintaa ja haluaa kehittää aluetta ”rakkaudesta lajiin, osin”. Kaupungin ei pidä toimia markkinoilla, Oker-Blom muotoili.

RKP:n ryhmäpuheenvuoron pitänyt Lotte Uutinen totesi, että ruukkialue on äärimmäisen tärkeä ja sillä on kaikki edellytyksen kukoistaa.

– Ryhmämme tukee myyntiä, mutta tarkemman toteuttamisen osalta on erilaisia mielipiteitä, Uutinen sanoi.

SDP:n puheenvuorossa Pertti Lohenoja kertoi, että häntä pelottaa nykyisten yrittäjien tulevaisuus.

– Olisi pitänyt selvittää muitakin vaihtoehtoja kuin alueen myyminen kokonaisuutena. En ole tyytyväinen asian valmisteluun, Lohenoja totesi.

– Kokoomus kannattaa edelleen myyntiä. On tärkeää, että omistajataholla on kykyä ja halua investoida kokonaisuuden kehittämiseen. Haluamme myös tukea alueella jo toimivia yrittäjiä, Mia Heijnsbroek-Wirén (kok) sanoi.

Keskustan ryhmäpuheessa Kari Hagfors (kesk) kritisoi tarjousten painotuksia, jossa kauppahinnalla on vain 40 prosenttia, ja liiketoimintasuunnitelmien sekä tulevaisuuden visioiden 60 prosenttia.

– Ne eivät kuitenkaan kaupan jälkeen sido ostajaa, Hagfors muistutti.

– En vastusta myyntiä, mutta esitän asian palauttamista. Asia on valmisteltava perusteellisesti, Hagfors esitti. Pertti Lohenoja kannatti palautusehdotusta, mutta valtuusto päätti äänin 22-13 jatkaa asian käsittelyä.

– Tällä päätöksellä ei vielä myydä mitään. Tämä on periaatepäätös, että tämä avataan myynnille. Aikanaan kaupunginhallitus käsittelee tulleita tarjouksia ja tekee lopullisen päätöksen ja kaupan, Oker-Blom muistutti. Tarjousmenettely on hänen mukaansa avoin ja julkinen prosessi.

– Toivon todella, että tulee useita tarjouksia, Oker-Blom totesi.

– Ongelmallista on, ettei ole tietoa löytyykö sellainen vakavarainen investoija, joka tähän satsaa. Voidaanko olla varmoja, että ostaja todella panostaa alueen matkailun kehittämiseen, aprikoi Vihreitten Janne Länsipuro.

Rkp:n Roger Turku toi esille Uusitalon sukuyhtiön toiminnan Pyhtään Stockforsin alueella, jonne Uusitalot ovat panostaneet ravintola- ja majatalotoimintaan sekä pitäneet hyvää huolta myös museotoiminnasta. Mettisen mielestä Stockforsia ja keskellä kylää sijaitsevaa Strömforsia ei pidä rinnastaa.

– Tässä on heitetty kaikennäköisiä salaliittoteorioita, ja mahdollisen ostajan nimiäkin on heitelty. Luotan kaupungin ja kaupunginjohtajan sanaan, että alapaja tullaan uuden omistajan toimesta pistämään parempaan kuntoon kuin se on nykyisin. Ei voida enää aina epäillä kaikkien mitä meidän viranhaltijat sanovat, Antti Väkevä (sit) sanoi.

Keskustan Katja Pekkola oli samaa mieltä.

– Valtuutettu Väkevä puki sanoiksi, sen mitä olen itsekin miettinyt, että on voitava johonkin luottaa. Tästä lähes kaikki osapuolet ovat myynnin kannalla. Tehdään se.

– Paikallinen yrittäjäyhdistys kannattaa myyntiä kokonaisuudessaan. Jos paikallisten yrittäjien huoli on suuri, niin miksi valtuutetuille on tullut vain yksi kannanotto paikallisilta yrittäjiltä, Pekkola ihmetteli.

Ruukkilainen Veli-Matti Mettinen (sdp) kritisoi, ettei alueen asukkailta ole kysytty mielipidettä rakennusten myynnistä. Mettinen (sd) toisti kaupunginhallituksessa tekemänsä muutosehdotuksen, että Alapaja-rakennus eriytettäisiin maa-alueineen myytävistä kiinteistöistä tai vaihtoehtoisesti Alapajan kiinteistöstä tehtäisiin kiinteistöosakeyhtiö, jonka omistukseen jäisivät museo, matkailun infopiste ja alueen ainoat yleiset wc:t. Keijo Tähtinen (sd), Mia Aitokari (r) ja Jari Kekkonen (sd) kannattivat.

Muutosehdotus hävisi äänin 20-15. Mettisen ehdotuksen puolesta äänestivät Rosenberg, Aitokari, Björkman-Nysten, Isotalo, Kekkonen, Lappalainen, Lohenoja, Tähtinen, Holmström, Laiho, Hämäläinen, Mettinen, Hagfors, Länsipuro ja Rossi.

Valtuusto antoi hallitukselle valtuudet aloittaa tarjousmenettely ja tehdä kaupan ruukin rakennuksista ja maa-alueista.

Uusitalojen perheyhtiö haluaa panostaa Strömforsin ruukin matkailun ja teollisuuden kehittämiseen

Ruukkialueelle piristysruiske?

Loviisan ruukkialueen 8 rakennuksen myynti palautettiin valmisteluun

Ruukin myynti olisi mahdollisuus

Loviisan kaupunki on myymässä kahdeksaa kiinteistöään Strömforsin ruukissa - katso 360-kuvat

Pia Lohikosken talousarvioaloite tuo Strömforsin ruukille valtion rahoitusta