Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verkko-ostosten maksuhäiriöistä kertynyt alkuvuonna jo yli 9 000 merkintää – "Hankintoja tehdään helposti ja nopeasti kotisohvalta"

Tavaraa ostetaan yhä enemmän verkosta ja se näkyy myös Asiakastiedon julkaisemissa tilastoissa maksuhäiriöistä alkuvuoden aikana.

Kuluttajille rekisteröitiin tammi-maaliskuussa yli 9 000 maksamattomista verkkokauppaostoksista johtuvaa maksuhäiriömerkintää. Määrä on 20 prosenttia suurempi kuin viime vuonna.

– Koronan kiihdyttämä kotoilubuumi on selvästi muuttanut ihmisten ostokäyttäytymistä ja lisännyt verkko-ostoksia. Kun hankintoja voi tehdä nopeasti ja helposti kotisohvalta, on kuluttajan tärkeää harkita tarkkaan, ovatko ostokset tarpeellisia ja toisaalta tietenkin, onko niihin varaa, sanoo mediakontakti Ville Kauppi Asiakastiedon tiedotteessa.

Kaupin mukaan verkkokauppiaan kannattaa lisäksi selvittää turvalliset maksutavat ja muut tarpeelliset toimet luottoriskin hallitsemiseksi. Se auttaa välttymään tappioilta ja ylivelkaantumiselta.

Toinen selkeä muutos tilastoissa näkyy kertaluottoihin liittyvien maksuhäiriömerkintöjen vähenemisenä alkuvuonna kymmenellä prosentilla verrattuna viime vuoteen. Syynä on ilmeisesti viime vuonna tilapäisesti tiukennettu kuluttajaluottojen korkokattosääntely, joka vähensi merkittävästi pienten rahaluottojen tarjontaa.

Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on pysynyt vakaana ja alkuvuonna jopa hiukan pienentynyt.

Maaliskuun lopussa Asiakastiedon rekisterissä oli merkintöjä yhteensä 391 600 henkilöllä. Vuodessa joukko on kasvanut parilla tuhannella.

– Mitään massiivista kasvua ei tilastoissa ole, vaikka korona on varmasti lisännyt muun muassa tuloihin liittyvää epävarmuutta. Prosessi laskun eräpäivästä maksuhäiriömerkintään on niin pitkä, että esimerkiksi viime vuoden lopulla eskaloituneet maksuvaikeudet eivät välttämättä vielä ole ehtineet aiheuttaa maksuhäiriömerkintöjä, Kauppi toteaa.

Yritysten maksuhäiriöt ovat selvässä laskussa. Maksuhäiriöisiä yrityksiä on tällä haavaa Asiakastiedon tilastojen mukaan 42 500 ja niiden määrä on pienentynyt vuodessa kuudella tuhannella.

Kehitystä ohjaa muun muassa perintälain tilapäinen muutos, joka on käytännössä estänyt tratan käytön yritysperinnässä tänä vuonna.

Niin ikään konkurssien määrä on pysynyt alhaisena ja kääntynyt kasvuun vasta helmi-maaliskuussa 2021, kun tilapäinen, konkurssiin hakemista rajoittanut lakimuutos päättyi tammikuussa.