”Kiertotalous on nouseva megatrendi myös Loviisassa”

Hilding Business Parkin yrittäjä Ken Ryynänen muistuttaa Business Finlandin kiertotalouden investointituista, joiden hakuaika päättyy 16.4.

Kiertotalousyrittäjä Ken Ryynänen muistuttaa, että kiertotalouden investointitukia voivat hakea kaikenkokoiset kiertotalousyritykset. Arto Henriksson

Loviisalainen kiertotalousyrittäjä ja Loviisan yrittäjien hallituksen jäsen Ken Ryynänen muistuttaa kiertotalousalan yrityksiä, että vielä ehtii hakea Business Finlandin tarjoamaa investointitukea kiertotalouden edistämiseksi. Hakuaika päättyy 16.4.

– Loviisan sijainti, moottoritie ja satama luovat erinomaiset edellytykset tällaiselle liiketoiminnalle, joka yleensä vaatii paljon tilaa ja hyviä liikenneyhteyksiä, Ken Ryynänen kertoo.

Kiertotaloudella tarkoitetaan yleensä sellaista tuotanto- ja kulutusmallia, jossa olemassa materiaalit ja tuotteet hyödynnetään mahdollisimman pitkälle kierrättämällä, kunnostamalla, uudelleen käyttämällä tai vuokraamalla. Näin tuotteiden elinkaari pitenee. Toisen jäte voi olla toisen raaka-aine. Kiertotaloudella tehdään enemmän vähemmällä ja kustannustehokkaasti.

– Kiertotalouden edistämiselle on suuri tarve, sillä vain noin 8.6 prosenttia koko maailman taloudesta on kiertotalouden piirissä. Onko kiertotalous tuleva megatrendi? Ken Ryynänen pohtii.

Loviisassa on Ryynästen omistaman Kuormalavakeskuksen lisäksi useita muitakin kiertotalousyrityksiä, kuten ehkä suurimpana Loviisan satama, Eltete ja Suur-kirppis sekä muut kirpputorit. Lisäksi Ilkka Herlinin perustama kiertotalousyhtiö Soilfood Oy on ostamassa 3 hehtaarin tontin Loviisan itäliittymän alueelta.

Rahoitusta voivat Ryynäsen mukaan saada kaikenkokoiset yritykset Suomeen tehtäviin investointeihin, joilla on merkittäviä ympäristövaikutuksia. Investointien tulee lisätä materiaalikiertoa, luoda edellytyksiä kokonaan uudenlaisille kiertotalouden liiketoimintamalleille sekä edistää liiketoiminnan ja työllisyyden kasvua eri sektoreilla kotimaassa ja/tai kansainvälisesti.

Loviisassa on useita tukikelpoisia kiertotalousyrityksiä.

Ken Ryynänen, yrittäjä

Rahoitusta voidaan myöntää investointiin, jolla yritys ylittää toiminnassa sovellettavat unionin normit tai alan nykyisen teknisen kehitystason.

Rahoitusta voi käyttää esim. koneiden hankintaan ja asennukseen, rakennuksen rakentamiseen tai korjaamiseen tai laajentamiseen, niihin kiinteästi liittyvien laitteiden hankkimisesta, suunnittelusta tai työpalkoista sekä esim. tietoverkkojen suunnitteluun ja rakentamiseen.

Rahoitusta ei voi käyttää esim. investointeihin, jotka on jo aloitettu ennen hakemuksen jättämistä, investointeihin jotka eivät paranna ympäristönsuojelun tasoa tai jotka eivät ylitä alan teknistä kehitystasoa, muihin jätteen hyödyntämistoimiin kuin kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön, investointeihin joilla lisätään pelkästään kierrätettävien materiaalin kysyntää ilman, että lisätään myös materiaalin keruuta.

RAHOITUS myönnetään avustuksena, joka ei rasita yrityksen de minimis -kiintiötä. De minimis -tuki on yrityksille myönnettävää julkista tukea, jota EU säätelee.  Tuki voi olla rahoitusta tai muuta etuutta, esimerkiksi verohelpotus, korkotuki, osin tai kokonaan ilmainen koulutus tai muu palvelu, joka tarjotaan rajatulle yritysjoukolle.

Enimmäistuet ovat pk-yrityksille 45% ja suurille yrityksille 35 %.

Rahoitus haetaan Business Finlandin sähköisessä asioinnissa olevalla hakemuksella Kiertotalouden investointiavustus.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.