Koronalaivan miehistö jää eristykseen Loviisaan ainakin runsaaksi viikoksi

Hollantilaisen rahtilaivan Lady Nolan kuuden hengen miehistöstä jo viidellä koronatartunta. Oireettomalle miehistön jäsenelle järjestetty erillinen hytti, jossa hän voi olla "omissa oloissaan."

Loviisan satamassa olevassa hollantilaisessa Lady Nolan rahtilaivassa on todettu jo yhteensä viisi koronavirustartuntaa. Vain yksi miehistön jäsen on toistaiseksi ollut oireeton.

Sairastuneet ja altistuneet miehistön jäsenet on eristetty tai määrätty karanteeniin. Yksi sairastuneista on ollut sairaalahoidossa mantereella. Aluksella on yhteensä kuuden henkilön miehistö.

– Heidän lisäksi yksi ulkopuolinen on altistunut, ja hänet on määrätty karanteeniin. Hän ei ole loviisalainen, kertoi Loviisan terveyskeskuksen johtava lääkäri Marika Ylärakkola.

Ulkopuolinen altistunut on Loviisan Sanomien tietojen mukaan ulkopaikkakuntalainen luotsi, joka astui laivaan Orrengrundissa ja työskenteli aluksen komentosillalla Valkon satamaan saakka. Hänet ohjattiin altistuneena karanteeniin kotipaikkakunnallaan.

Kuivarahtialus saapui luotsin avustamana Loviisan satamaan Valkoon 1.4. Porin Mäntyluodosta, josta se oli lähtenyt 29.3. Sitä ennen alus oli käynyt 26.3. Kielin satamassa Saksassa.

Jääkö alus satamaan vai ei, ei Ylärakkola tiedä vielä varmaa vastausta.

- Asian selvittely on vielä kesken, ja pyörät ovat pyörimässä, mutta selvitämme myös mahdollisuutta järjestää miehistön jäsenet karanteeniin mantereella, Ylärakkola kertoi.

– Miehistön asioita on selvitelty hyvässä yhteistyössä varustamon kanssa, ja on todennäköistä, että alus miehistöineen jää satamaan ainakin reiluksi viikoksi, kunnes miehistö todetaan oireettomaksi, Ylärakkola arvioi.

Testejä ei heille enää tehdä, sillä tartunnan ja paranemisen jälkeen testit saattavat pitkään olla koronapositiivisia, ja kertovat vain, että henkilö sairastaa tai on sairastanut korona.

Ylärakkolan mukaan on varustamon asia päättää mitä laivalle tapahtuu, mutta sairastuneet henkilöt eivät saa poistua paikalta muualle kuin sairaalaan tai karanteenihotelliin.

– Minulle on aivan sama jäävätkö laivaan vai siirtyvätkö karanteenihotelliin (Helsinkiin), kunhan sairastunut miehistö pysyy eristyksissä ja yksi altistunut miehistön jäsen karanteenissa, Ylärakkola kertoi.

Hänen mukaansa oireettomalle miehistön jäsenelle on järjestetty laivalla tila, jossa hän voi olla karanteenissa omissa oloissaan.

Varustamon tarkoituksena on myös selvittää voisiko alus jatkaa matkaansa desinfioinnin jälkeen vaihtomiehistön turvin, sillä eristykseen tai karanteeniin määrätään sairastuneita tai altistuneita ihmisiä, mutta ei aluksia.

Laivan lastaus on Ylärakkolan mukaan keskeytyksissä eikä laivaan päästetä ulkopuolisia. Lastaus keskeytettiin satamaviranomaisten toimesta nopeasti eivätkä sataman työntekijät altistuneet. Loviisan satama on aidattu ja suljettu alue, johon ulkopuolisilla ei ole pääsyä.

Ylärakkola kertoi, että Loviisasta ilmoitettiin aluksen lähtöpaikkakunnalle, Porin tartuntatautiviranomaiselle Loviisassa todetuista tartunnoista. Laivalle on tarkoitus tehdä tarkistussoittoja, jotta voidaan varmistua, että tilanne on laivalla hallinnassa.

Loviisan terveydenhoito aikoo pitää puhelimitse säännöllistä yhteyttä alukseen varmistaakseen, että tilanne on heillä hallinnassa eikä apua tarvita. Tarvittaessa hoitaja käy Ylärakkolan mukaan aluksella arvioimassa tilannetta.

Loviisan satamajohtajan Tiina Vepsäläisen mukaan hollantilaisen aluksen miehistön koronakaranteeni ei aiheuta satamalle erityisjärjestelyjä.

- Alusta joudutaan ehkä siirtämään laituripaikalta toiseen, riippuen siitä kuinka kauan alus joutuu satamassa viipymään, kommentoi Vepsäläinen.

Vuonna 2002 rakennettu Lady Nola seilasi vuoteen 2009 saakka nimellä Nola.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut