Näytteen voi antaa nielutikun lisäksi sylkemällä, sieraimesta ja kurlaamalla – valikoima käytössä myös Porvoossa

Mehiläisen koronatestauspisteissä on nyt myös Porvoossa tarjolla kaksi uudenlaista menetelmää koronanäytteen antamiseksi. Näytteen voi antaa sylkinäytteenä tai sieraimesta otettuna niin, ettei testitikkua tarvitsee ohjata syvälle nenänieluun.

Sierainnäyte antigeenitestiä varten otetaan, kun vastaus on saatava puolessa tunnissa. Pikatestauksen tarkkuus ei kuitenkaan ole aivan sylkitestin tasolla.

– Esimerkiksi matkustavien kannattaa huomioida se, että kaikki maat eivät hyväksi korona pikatestaamista. Maista esimerkiksi Ruotsin hyväksyy kyllä, mutta asian selvittäminen on henkilön omalla vastuulla, Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja, dosentti Kristina Hotakainen toteaa.

Testivalinnasta päättää terveydenhuollon ammattilainen.

– Lääkärin lähetettä tehdessä voi toivoa näytteen ottamista sylki- tai sierainnäytteenä. Jos siitä ei ole jo sovittu, asiaa voi esittää testaamistilanteessa jos haluaa. Hintaan se ei vaikuta, Hotakainen lisää.

Terveystalo ilmoitti aiemmin maaliskuussa ottaneensa käyttöön kurlaustestin vaihtoehtona testitikulle. Se on käytössä suuremmissa yksiköissä, mutta ei vielä Terveystalon Porvoon toimipisteessä alkuperäisistä aikeista poiketen.

– Perehdytykset on tehty ja kurlausnäytteiden otto alkoi pääsiäisen jälkeen tiistaina 6. huhtikuuta meidän drive in -testauspisteessämme Lundin parkkihallissa, Anne Peltola toimipaikan päällikkö kertoo.

Käytetystä menetelmästä riippumatta on hyvä näyte luotettavan koronatestituloksen edellytys. Nenänielusta otettavan näytteen toimivuudesta on eniten kokemusta.

– Nenänielusta ei vain voi kaikilta ottaa esimerkiksi verenvuototaipumuksen tai anatomisen syyn vuoksi. Sellaisissa tilanteissa näytteen saa nielusta tavallisen nieluviljelynäytteen tapaan, Hotakainen mainitsee.

Mehiläisen tiedotteen mukaan heillä on huolellisesti varmistettu eri näytemuotojen toimivuus koronaviruksen osoittamiseksi ennen uusien tapojen käyttöönottoa. PCR-menetelmä näyttää syljestä samat selvät positiiviset tulokset kuin nenänielunäytteistä.

– Jos virusta on ylähengitysteiden limakalvoilla hyvin vähän, sylkinäytteestä infektio saattaa jäädä toteamatta, Hotakainen lisää.

Sylkinäytettä ei myöskään voi käyttää kiireessä, koska vastauksen saaminen kestää 1-2 päivää.

Nenänielunäytteissä PCR-tutkimuksen vastaus tulee yleensä alle 12 tunnissa, kolmannes tuloksista jopa alle kuudessa tunnissa.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut