Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joko kesärenkaat alle? Alan liiton mukaan renkaiden vaihto kannattaa ajoittaa vasta pääsiäisen jälkeen – "Takatalvi on usein yllättänyt huhtikuun puolivälissäkin"

Sää lämpenee, mutta vaihtelevien keliolojen ja uudelleen jäätyvien kevätlumen sulamisvesien takia talvirenkaiden vaihdossa ei kannata kiirehtiä turhaan.

Kesärenkaiden aika on vasta pääsiäisen jälkeen, ohjeistaa Autorengasliitto suoraan.

– Pääsiäisen liikenteeseen kannattaa vielä lähteä talvirenkailla, jottei yllätyksiä tule, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora sanoo tiedotteessa.

Tänä talvena on ensi kertaa voimassa uudistettu tieliikennelaki, jonka mukaan talvirenkaita pitää käyttää maaliskuun loppuun asti aina kelin niin vaatiessa.

Niin pääsiäis- kuin kevätliikenteessä kannattaa muutenkin kalenterin sijaan katsoa säätiedotuksia.

– Useana vuotena takatalvi on yllättänyt vielä huhtikuun puolessa välissäkin. Näin ollen kesärenkaiden vaihtoa kannattaa lykätä, mikäli autoa on pakko käyttää päivästä tai vuorokauden ajasta riippumatta, toteaa Nuora.

Lunta on talvella ollut runsaasti. Päivällä auringon lämmittäessä lumi sulaa, mutta pakkasella sulamisvedet jäätyvät jälleen. Ilmiö vaatii keliin sopivia renkaita ja varovaisuutta ratin taakse.

– Tämä aiheuttaa melkoisia yllätyksiä, koska tie voi suurimmalta osin olla kuiva ja lähes kesäinen, mutta varjokohdissa saattaakin piillä varsinainen vaara. Märkä jää on äärimmäisen liukas ja siksi suistumisvaara on erittäin suuri hyväkuntoisillakin talvirenkailla, Nuora muistuttaa.

Pääsiäisen jälkeen voi alkaa valmistautua kesärengaskauteen. Kesärenkaiden kunnon saa selville omasta rengashotellista tai tutkimalla urasyvyyden renkaista itse.

Lain mukaan urasyvyyden kesärenkaissa on oltava vähintään 1,6 millimetriä. Kuitenkin jo alle 4 millimetrin urat vaativat märällä kelillä erityistä varovaisuutta.

Tarkimman tuloksen saa työntömitalla, mutta arkisempi tapakin toimii.

– Hyvä apuväline on kahden euron kolikko. Sen hopeareunus on neljän millin paksuinen, eli jos se uppoaa uraan, ovat renkaat hyvässä kunnossa, Nuora sanoo.

Jos kulutuspinta lähestyy kriittisiä lukemia, kannattaa rengassarja uusia jo vaihdon yhteydessä.

Urasyvyyden ohessa renkaasta kannattaa myös tarkastaa sen valmistusajankohta, joka selviää renkaan kyljen niin sanotusta DOT-merkinnästä. Sen neljästä numerosta kaksi ensimmäistä kertovat valmistusviikon ja kaksi seuraavaa numeroa valmistusvuoden.

Urasyvyyden lisäksi kannattaa vilkaista myös renkaiden kulumismuotoa. Epätasaisesti kulunut rengas vaikuttaa sekä ajamisen mukavuuteen että turvallisuuteen.

– Esimerkiksi ohjauskulmiin liittyvät ongelmat aiheuttavat renkaiden epätasaista kulumista, joten ennen renkaanvaihtoa on hyvä myös katsoa, ovatko alla olevat talvirenkaat kuluneet epätasaisesti, sanoo tiedotteessa Nokian Renkaiden tuotepäällikkö Mikko Järvinen.

Tarvittaessa ohjauskulmat on hyvä käydä säädättämässä korjaamolla, etteivät kesärenkaat ala kulua ennen aikojaan.

Sopiva säilytys pitää varastoon laitettavat talvirenkaat kunnossa.

– Renkaat tulee säilyttää sisätiloissa, sillä uv-valo heikentää renkaita. Renkaisiin ei myöskään saa kohdistua puristusta tai jännitystä, sillä se voi johtaa renkaan muodon muuttumiseen. Renkaat eivät myöskään saa olla kosketuksissa esimerkiksi öljyyn tai liuottimiin, kertoo Järvinen.

Renkaita vaihtaessa on varmistettava, että renkaat asennetaan pyörimissuuntaansa nähden oikein. Väärinpäin asennetut renkaat eivät toimi märällä kelillä optimaalisesti, vaan niiden vesiliirto-ominaisuudet ovat heikommat.

Renkaanvaihto vaatii muutenkin huolellisuutta, jotta esimerkiksi mutterit eivät lipsahda väärinpäin. Erilaiset asennusvirheet voivat aiheuttaa ylimääräistä tärinää, joka vaikuttaa sekä autoon että ajomukavuuteen.

Kun renkaat on asennettu, ilmanpaineet tulee tarkistaa autonvalmistajan suositusten mukaisiksi. Renkaiden ilmanpaineet vaikuttavat merkittävästi paitsi ajoturvallisuuteen myös kukkaroon, sillä väärillä paineilla ajettaessa renkaiden käyttöikä lyhenee ja auton polttoaineenkulutus kasvaa.

Turvallisuuden kannalta on myös tärkeää muistaa alumiinivanteisten renkaiden pulttien jälkikiristys noin 100 ajokilometrin jälkeen.

Lue lisää: Uusi laki päättää virallisen nastarengaskauden aiempaa aikaisemmin – Tuleeko sakkoa, jos vielä huhtikuussa ajelee nastoilla?