Kuntavaalit | Loviisan Sanomien vaalikone on avautunut

Vaalit: Lue ehdokkaiden mielipiteitä paikallisista aiheista. Vaalikone täydentyy, kun ehdokkaat vastaavat kysymyksiin.

LS:n vaalikoneessa on 10 väittämätyyppistä paikallista ja 10 yleistä kysymystä, joihin vastataan asteikolla ”täysin samaa mieltä”- ”täysin eri mieltä”.

Vastauslinkki vaalikoneeseen on lähetetty kaikille 9.3. jätetyillä ehdokaslistoilla olleille Loviisan ja Lapinjärven sekä Pyhtään ehdokkaille. Monet Loviisan seudun ehdokkaat ovat vastanneet jo vaalikoneeseen, ja lisää vastauksia odotetaan ehdokkailta lähipäivinä. Ehdokkaat voivat vastata vaalikoneeseen 6.5. saakka.

– Läpinäkyvyyden ja avoimen demokratian kannalta on eduksi, kun äänestäjät voivat vaalikoneelta nähdä mitä mieltä ehdokkaat ovat paikallisesti tärkeistä kysymyksistä, toteaa Loviisan Sanomien päätoimittaja Arto Henriksson.

Loviisan ehdokkailta kysyttiin muun muassa tuulivoimapuistoista, ydinvoimasta, ydinjätteistä, kouluista, asuntomessuista sekä muista paikallisista aiheista.

Lapinjärven ehdokkailta kysyttiin myös tuulivoimasta sekä lisäksi koulurakennuksesta, kuntafuusiosta, yläkoulusopimuksesta sekä asumisvaihtoehdoista.

Kuntavaaleissa vaalikone on tärkeämpi kuin muissa vaaleissa, näkee Kari Koljonen Tampereen yliopistosta. Hän työskentelee yliopistonlehtorina informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa.

Meidän vaaliemme yksi hienoimmista piirteistä on ehdokaskeskeisyys.

Kari Koljonen, Tampereen yliopisto

Vaalikoneen rooli korostuu kuntavaaleissa sen vuoksi, että ehdokkaat ovat usein huonoiten tunnettuja.

– Jos vertaa heidän tunnettuuttaan vaikkapa siihen, kuinka paljon he ovat julkisuudessa verrattuna vaikkapa kansanedustajiin. Tarve (ehdokkaiden) vertailulle on suurempi, Koljonen sanoo.

Koljonen pitää vaalikoneiden hienoutena sitä, että kaikille ehdokkaille on tarjolla yhtäläinen julkisuustila. Siksi ehdokkaiden kannattaa niitä täyttää, vaikka jännetuppi tulehtuisi, Koljonen hymähtää.

– Meidän vaaliemme yksi hienoimmista piirteistä on ehdokaskeskeisyys ja se, että meillä on runsas tarjonta vaalikoneita. Ne ovat myös kohtuullisen laadukkaita ja asiapitoisia.

Tutkija Koljonen on tutkinut vaalikoneita yhdessä Tampereen yliopiston yliopistonlehtorin, politiikan tutkija Sami Borgin kanssa. Heiltä ilmestyi loppuvuodesta 2020 kirja Käyttöliittymä vaaleihin: Tutkimus vaalikoneista kansalaisten, ehdokkaiden ja journalismin näkökulmista. Koljonen uskoo, että vaalikoneiden merkitys korostuu näissä vaaleissa koronatilanteen vuoksi.

Vaalikone lisää demokratian läpinäkyvyyttä.

Arto Henriksson, Loviisan Sanomat

– Julkisuudessa on puhuttu, että nämä olisivat leimallisesti somevaalit, kun livekohtaamisia ei pystytä järjestämään. Toki toukokuun loppupuolella, kesäkuun alussa tilanne voi olla parempi.

– Silti voi olla, että vaikka kokoontumisrajoitukset antaisivat mahdollisuuden toritapahtumien pitämiseen, niiden suhteen ollaan vielä varovaisia, Koljonen sanoo.

Vaalikoneet ovat olleet Koljosen mukaan nuoremmalle polvelle tärkeä tiedonlähde jo aiemmissa vaaleissa.

– Vanhemmissa ikäpolvissa vaalikoneisiin on suhtauduttu ennakkoluuloisemmin johtuen siitä, että kiinnittyminen puolueisiin on ollut vahvempaa.

– Heillä ei välttämättä ole ollut tarvetta hakea omaa puoluetta ja ehdokasta puhtaalta pöydältä niin kuin nuoremmilla äänestäjäpolvilla, kertoo Koljonen.

Koljonen arvioi, että näissä vaaleissa vaalikoneiden merkitys on tavanomaista isompi myös vanhemmille sukupolville.

Vaalikone löytyy osoitteessa loviisansanomat.fi/vaalikone

Kuntavaalikone

Auki vaalien yli

Kuntavaalikone on osoitteessa loviisansanomat.fi/vaalikone ja on auki vielä vaalipäivän 13.6. jälkeenkin.

Vaalikoneessa 20 väittämää, joihin vastataan asteikolla ”täysin samaa mieltä” – ”täysin eri mieltä”

Ehdokas, jos et ole saanut linkkiä, tarkista ensin roskaposti. Linkki lähetetään osoitteesta vaalikone@media.fi

Puuttuvien linkkien sekä 4.5. saakka täydennettävien ehdokkaiden osalta yhteys osoitteeseen vaalikone@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut