Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä vaiheessa yleisötilaisuuksia voi taas järjestää? Ministeriön työryhmä hahmotteli kolmiportaisen mallin

Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) asettama työryhmä on laatinut esityksen siitä, miten yleisötilaisuuksia voitaisiin taas alkaa järjestää koronaepidemian hellittäessä. Laaja-alainen työryhmä esittää kolmiportaista mallia, jonka mukaan rajoituksia purettaisiin.

Tällä hetkellä yleisötilaisuuksien järjestämistä rajoitetaan voimakkaasti koko maassa, mutta rajoitukset vaihtelevat alueittain.

Ensimmäiseen vaiheeseen päästäisiin mallin mukaan, kun epidemiatilanne on rauhoittunut usealla alueella perus- tai kiihtymisvaiheeseen. Tällöin koronan valtakunnallisen ilmaantuvuuden pitäisi olla sataa tuhatta asukasta kohden alle 75 tapausta 14 vuorokauden aikana. Tällä hetkellä ilmaantuvuus on koko maassa vielä lähellä 170:tä, Uudellamaalla yli 340.

Ensimmäisellä portaalla voitaisiin järjestää yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia, jos yleisölle on osoittaa ennakkoon suunniteltu paikka ja seurueiden on tosiallisesti mahdollisuus välttää lähikontakti toisiinsa.

Toiseen vaiheeseen voitaisiin siirtyä, jos epidemiatilanne olisi laskenut koko maassa kolmen viikon ajan.

Valtakunnallisen tapausilmaantuvuuden olisi tällöin oltava alle 50. Myös alueellisen epidemiatilanteen pitäisi olla sellainen, että tapahtumien järjestäminen on mahdollista.

Toisessa vaiheessa voitaisiin järjestää myös isompia yleisötilaisuuksia, kunhan enimmäisyleisömäärä määräytyisi tilaisuutta varten varatun tilan suuruuden ja erityispiirteiden perusteella.

Kolmannessa vaiheessa rajoitukset poistuisivat. Edellytyksenä olisi, että uusia tartuntoja ilmaantuisi enää satunnaisesti ja valtioneuvoston linjaus riittävän rokotekattavuuden tasosta olisi saavutettu.

Sisätiloissa olisi voimassa kasvomaskin käyttösuositus niin kauan kuin viranomaiset sitä suosittavat.

Kaikissa kolmessa vaiheessa tilaisuuden järjestäjät sitoutuisivat noudattamaan opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhdessä laatimia ohjeita koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.

Lisäksi huomioon olisi otettava vastuullisten tapahtumien periaatteet, jotka ovat valmistuneet joulukuussa 2020 saman opetus- ja kulttuuriministeriön Turvalliset tapahtumat -työryhmän työnä. Periaatteissa linjataan muun muassa riittävistä etäisyyksistä, kasvomaskin käytön edellyttämisestä ja kirjallisen turvallisuussuunnitelman laatimisesta.

Tänään maanantaina julkistettu esitys on työryhmän esitys valtioneuvostolle. Tapahtumien järjestämistä säätelevät edelleen lainsäädäntö ja viranomaispäätökset.

Turvalliset tapahtumat -työryhmässä ovat olleet edustettuina opetus- ja kulttuuriministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Poliisihallitus, Kirkkohallitus, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Kuntaliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, esittävä taide, Finland Festivals ry, Kulta ry, Tapahtumateollisuus ry, Suomen Olympiakomitea ry, Helsingin Jalkapalloklubi sekä Warner Music Live. Lisäksi asiantuntijoina ovat olleet Suomen Filmikamari ry, Mara ry, esittävä taide, Suomen Teatterit ry, Suomen Sinfoniaorkesterit ry, Forum Artis sekä YLE:n tapahtumat, live ja urheilu.