Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi teki 2 600 ravintolatarkastusta ja löysi vain yhden ravintolan, joka jatkoi normaalia menoa – Joissakin paikoissa ongelmana asiakkaat: "Kuvitellaan, että siihen voidaan jäädä"

Ravintolat ovat noudattaneet erittäin hyvin koronaan liittyviä säädöksiä, jotka tulivat voimaan maanantaina 8. maaliskuuta.

Ensimmäisen viikon aikana poliisi teki tiedotteen mukaan lähes 2 600 tarkastusta ravitsemisliikkeisiin ja kirjasi vain yhden ilmoituksen. Vähäisiä rikkomuksia todettiin kymmenkunta.

Joissakin ravintoloissa poliisi kävi useammankin kerran.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Järvenpää kertoo, että ilmoituksen kirvoittaneessa tapauksessa ravintola oli yksinkertaisesti jättänyt noudattamatta sääntöjä: asiakkaat ruokailivat sisällä eikä missään ollut koronaohjeistusta, joka on ollut pakollinen jo pitkään. Poliisi ohjeisti ravintoloitsijaa ja kävi myöhemmin tarkastamassa, että ohjeita oli noudatettu.

Poliisi ei kerro, missä päin Suomea kyseinen ravintola sijaitsee.

Järvenpään mukaan muut rikkomukset jakautuivat ympäri Suomen.

Harva ravintola-alan yrittäjä uskoo vain 3 viikon sulkuun, olutta myyty jopa 50% alella – "Tuoko ulosmyynti sen verran kauppaa että siinä on järkeä?"

Ravintoloiden sulkeuduttava puoliltaöin – Eduskunta asettui kolmen viikon sulun kannalle

Rikkomuksia puolestaan oli lähinnä noutoravintoloissa, joissa asiakkaat olivat jääneet syömään myyntipisteeseen, sen välittömään läheisyyteen tai katetulle terassille.

– Kuvitellaan, että siihen voidaan jäädä. Hyvin ihmiset ovat lähteneet, kun poliisi on huomauttanut, ettei tähän voi kokoontua syömään vaan on otettava take awayt ja lähdettävä muualle syömään, Ari Järvenpää sanoo.

Ravintoloiden sulku koskee myös terasseja.

HU:n kysely paljasti karut luvut kiinni menevien ravintoloiden määrästä – take away -myynnissä lohduton ongelma

Yhdessä paikassa poliisi on myös joutunut puuttumaan siihen, että asiakkaita oli tiloissa liikaa odottelemassa omaa noutoannostaan. Järvenpää toteaa, että noutoannosta odotellessakin pitää huolehtia turvaväleistä, mutta että tämän kuuluu lähinnä aluehallintovirastolle.

Poliisin tehtävä on valvoa, että ravintolat pitäytyvät noutoruokapalveluissa. Lisäksi poliisi valvoo, että henkilöstöravintoloissa ei ole ulkopuolisia. Nämä saavat jatkaa normaalia toimintaa, jos ne palvelevat vain henkilöstöä.

– Tässä poliisi on joutunut useita kertoja tekemään ohjaustoimenpiteitä, että on saatu asiat uomiinsa, Järvenpää kertoo.

Muokattu 19.3.2021 kello 15.45: Lisätty lause, että ravintoloiden sulku koskee myös terasseja.

Helsinkiläinen ravintola alkoi myydä ruokaa yllättävässä paikassa, asiakkaita jonoksi asti – "Päästy melkein samoihin lukuihin kuin ennen sulkua"

"Maailmanlopun bileet" sujuivat rauhallisesti – näistä asioista avin tarkastajat huomauttivat ravintoloita

Tällaista on suomalaisten arki lockdownin sulkemassa Virossa