Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisten haku Al-Hol-leiriltä on maksanut jo melkein 400 000 euroa – Pääosa laskusta jää veronmaksajille

Suomalaislasten ja -äitien kotiuttaminen Al-Holin leiriltä on maksanut Suomelle tähän mennessä 395 000 euroa, tiedottaa valtioneuvosto. Al-Holista on tuotu takaisin Suomeen noin 20 lasta ja heidän äitinsä.

Al-Hol on Koillis-Syyriassa sijaitseva valtava pakolaisleiri, jonne on koottu jihadisteja.

Suomi aloitti kotiuttamistehtävän vuonna 2019 ja tuorein kotiutus on tehty joulukuussa 2020. Tehtävä on tiedotteen mukaan yhä kesken.

Jokaiselta avustettavalta on peritty hänen omat matkakulunsa Suomeen ja matkustusasiakirjojen hinta. Sen sijaan viranomaistoiminnan kustannuksia ei peritä kansalaisilta. Tämä tarkoittaa, että valtaosa kotiutusoperaatiosta jää veronmaksajien maksettavaksi. Viranomaistoiminnan kustannuksiin sisältyy matkakuluja (matkaliput, majoituskulut ja päivärahat) 199 000 euroa ja kuljetusvälineiden vuokria 118 000 euroa. Turvallisuussyistä ulkoministeriö ei erittele julkisesti turvallisuuskulujen osuutta.

Valtioneuvoston mukaan suomalaisten turvallisuuden kannalta olisi huonoin vaihtoehto jättää lapset leireille. Sen mukaan Koillis-Syyrian leirit muodostavat pitkän aikavälin turvallisuusriskin myös Euroopalle.

– Riskit ovat sitä vakavammat, mitä pidempään lapsia pidetään radikalisoivassa ympäristössä, ilman opetusta, suojaa ja järjestäytyneen yhteiskunnan väliintuloa, tiedotteessa sanotaan.

Valtioneuvosto perustelee lasten ja naisten hakemista myös sillä, että Al-Holin leirin turvallisuustilanne on heikentynyt kuluvan talven aikana. Alkuvuoden 2021 aikana leiriä ovat riivanneet surmat ja telttapalot. Tuntemattomat tekijät ovat surmanneet yli 40 henkeä, useimmat heistä leirin irakilaisosassa.

Ulkomaalaisten osassa lapsilla ei ole kelvollista terveydenhoitoa, opetusta tai varhaiskasvatusta. Kasvuympäristö on valtioneuvoston tiedotteen mukaan "näköalaton ja radikaalin ideologian leimaama".