Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoolainen Airi Kallio aikoo elvyttää historiallisen helsinkiläisen ravintolan – "Elvytämme ravintolan menneen ajan loistoon"

Porvoolainen Airi Kallio aikoo nostaa helsinkiläisen ravintola Kaisaniemen entiseen loistoonsa.

– Iloksemme Helsingin kaupunki on valinnut meidät elvyttämään historiallisen ravintola Kaisaniemen menneen ajan loistoonsa, Kallio kertoo.

Ennen sulkeutumistaan 2019 ravintola Kaisaniemi oli Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola.

Vajaa kuukausi sitten Kallio kertoi ryhtyvänsä emännöimään kahvilaa Söderkullan kartanossa Sipoossa. Kallio tunnetaan Vanhassa Porvoossa sijaitsevasta Tee- ja kahvihuone Helmestä, sekä Loviisan Kappelista, jonka hän nosti alennustilasta historialliseksi nähtävyydeksi kahvila-ravintoloineen.

Nyt vuorossa on siis ravintola Kaisaniemi. Catharina "Cajsa" Wahllundin 1827 perustama ravintola toimi yhtäjaksoisesti aina tammikuuhun 2019 saakka. Ravintolan nykyinen rakennus valmistui 1839.

– Ensinnäkin olemme erittäin iloisia, että Helsingin kaupunki arvosti osaamistamme vanhojen talojen restauroinnissa ja julkisen toiminnan harjoittamisesta historiallisissa kohteissa. Olemme pieni perheyritys, jolla ei ole isoja sijoittajia takanaan – vain valmius tehdä paljon töitä, sitoutua ja luottoa Itä-Uudenmaan Osuuspankista. Poikani Leo-Matti ja Otto-Ville ovat jatkamassa työtäni yrityksessä ja historiallisten kohteidemme kanssa, Kallio kertoo Facebookissa.

Kallio jatkaa, että Kaisaniemen tarina on samanlainen kuin Loviisan Kappelin.

– 1800-luvun puolivälissä rakennettuja viihtymiskeitaita, keskellä kaunista puistoa veden äärellä. Vuosikymmenien ajan rakennusta on laajennettu ja laajennettu, muuttuvan maailman ja ravintolaelämän pakottamina. Nyt on paluu juurille, 1800-luvun loiston aikaan Cajsan henkeen, yhteydellä upeaan Kaisaniemen puistoon sekä Eläintarhanlahteen.

Kallio lisää, että muutos on perusteellinen – työ on pitkäkestoista ja kallista.

– Tulemme järjestämään Kaisaniemessä lehdistötilaisuuden heti, kun kaupantekoprosessi on valmis.

Restaurointiin tarvitaan alan ammattilaisia.

– Avajaispäivää emme lupaa, vanhojen talojen restauroinnista kokeneina. Kaisaniemen valmistuessa luvassa on herkuttelua kaikilla aisteilla, historian keskellä – nykypäivän elementeillä, Kallio hehkuttaa.

Kallio toteaa, että tällä hetkellä toimipisteet on koronan takia suljettu. Tästäkin kriisistä mennään kuitenkin eteenpäin.

– Talojen historia antaa perspektiiviä asioihin pidemmällä aikavälillä, ne ovat kestäneet sodat ja pula-ajat.