Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Oikeusministeriö: Kuntavaalit siirretään huhtikuulta kesäkuulle – kahdeksan yhdeksästä puolueesta hyväksyi siirron

Kuntavaalit siirretään järjestettäväksi 13. kesäkuuta. Kahdeksan puoluetta yhdeksästä kannattaa kuntavaalien siirtoa kesäkuulle, kertoo oikeusministeriö Twitterissä.

Eduskuntapuolueet tekivät päätöksen vaalien siirtämisestä kokouksessa, jossa puoluesihteerit neuvottelivat oikeusministeriön väen kanssa aamupäivästä alkaen.

Siirtoa on perusteltu muun muassa terveysturvallisuudella.

Hallituspuolue vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen kirjoittaa puolueen verkkosivulla vihreiden hyväksyvän päätöksen vastentahtoisesti. Hänen mukaansa puolueen kanta on, että vaalien siirtämisen kynnys on pidettävä hyvin korkealla.

– Vapaat vaalit ovat demokratian peruspilari, jolla on erityinen merkitys kriisiaikana. Tiedämme, että vaaleja on korona-aikaan pystytty järjestämään onnistuneesti monissa maissa. Tautitilanne näyttää kuitenkin nyt asiantuntijoiden arvion mukaan niin vakavalta, että siirtopäätös olisi hyvin todennäköisesti edessä joka tapauksessa, hän kertoo.

Liikasen mukaan päätettiin myös pidentää ennakkoäänestysaikaa ja jatkaa selvitystyötä siitä, miten eristyksissä olevien äänestäminen järjestetään.

Ainoa vaalien siirtoa myös kesäkuulle vastustanut puolue on perussuomalaiset.

– Onhan tämä hyvin valitettava tilanne, että näin kevyin perustein lähdetään vaaleja siirtämään. Ulkomailla on järjestetty paljon pahemmissa tilanteissa vaaleja eikä ole estettä sille, miksei Suomessa olisi voitu, puoluesihteeri Simo Grönroos sanoi.

Hän sanoo toivovansa, että siirtoa eduskunnassa käsiteltäessä harkitaan uudelleen, onko päätöksessä mieltä.

Puolueet suhtautuneet eri tavoin siirtoon

Tiettävästi SDP ja RKP ovat suhtautuneet varovaisen myönteisesti kesäkuun ajankohtaan. Nyt-liike ja vasemmistoliitto olisivat taipumassa enemmän syksyn suuntaan. Kristillisdemokraatit eivät olleet ottaneet asiaan kantaa ennen kokousta.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kertoi STT:lle ennen kokousta, että hän haluaisi kuulla lisää THL:n suosituksesta ja että puolue lähti hakemaan kokoukseen konsensusta.

Eilen oikeusministeriö neuvotteli eduskuntapuolueiden puoluesihteerien kanssa asiasta aamupäivällä ja vielä iltapäivällä, jonka jälkeen neuvottelut keskeytettiin. Yhteisymmärrystä ei neuvonpidossa löytynyt.

Juuri ennen eilisaamun kokouksen alkamista oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) toi esiin kysymyksen siitä, pitäisikö vaalit siirtää. Ehdotus oli yllättänyt ainakin osan puoluesihteereistä.

– Vielä viikko sitten terveysviranomaisten ja oikeusministeriön näkemys oli se, että vaalit voidaan järjestää huhtikuussa. Oikeusministeriö esitti yllättäen perjantaina näkemyksen, että vaalien pito laillisesti ja turvallisesti on vaarantunut, sanoo kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko.

Kokoomus: Eristettyinä olevien äänioikeus ratkaistava

Perusteluina mahdolliselle siirrolle on ollut vaalien laillisuuden turvaaminen ja terveysturvallisuus. Kesään mennessä rokotettuja olisi enemmän ja koronatilanteen pitäisi helpottua. Vaalien laillisuuteen liittyvänä haasteena on pidetty sitä, että koronatartunnan saaneet ja eristykseen määrätyt eivät pääsisi äänestämään vaaleissa. Tähän ei ole löydetty ratkaisua.

Kokoomus edellyttää, että oikeusministeriö ratkaisee karanteenissa ja eristettynä olevien äänioikeuden toteutumisen sekä äänestäjien ja vaalivirkailijoiden turvallisuuden.

Puoluesihteeri Kokon mukaan puoluesihteeriryhmässä on syksystä asti tuotu esiin vaihtoehtoja, joilla vaalien turvallisuutta voitaisiin lisätä.

– Ministeriö ei ole tarttunut näihin esityksiin, vaan on antanut tilanteen ajautua vaalien siirtämiseen. Oikeusministeriö ja hallitus ovat epäonnistuneet raskaasti turvallisten vaalien järjestämisessä, Kokko sanoi tiedotteessa.