Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paistetut silakat perunamuusilla – palkittu kenkäsuunnittelija Aarne Westerberg vaihtaa kokkihommiin

Loviisalainen Aarne Westerberg sai vuosi sitten tammikuussa Suutarimestarin tittelin tunnustuksena ammattiveljiltään ja näihin aikoihin hän oli lähdössä osastolleen Italiaan kenkämessuille.

– Nyt vuosi viimeisten messujen jälkeen Italiassa saadut tilaukset on toimitettu eri puolille maapalloa ja asiakkaat maksaneet laskunsa, kertoo Westerberg.

– Koronan vuoksi mitään messuja ei sen koommin ole pidetty. Muoti- ja kenkämaailman kohtaama kysynnän heikentyminen on iskenyt myös yritykseni Idomore Oy:n talouteen.

Joitain malleja Westerberg on vielä kehitellyt kenkien valmistajille, mutta hän toteaa, että alasta on koronapandemian myötä hävinnyt hehku ja syke.

Koska Aarne Westerbergin sanavarastoon ei kuulu luovuttaminen, hän on nyt keksinyt itselleen uuden uran.

– Tulen tarjoamaan toripäivinä Loviisassa kalaruokia joko torilla syötäväksi tai kotiin kuumana vietäväksi.

Hän aloittaa yksinkertaisella listalla eli tarjolla on paistettuja silakoita perunamuusin, leivän ja salaatin kera.

– Kun rutiinit tulevat tutuiksi, alan lisätä ruokalajeja ja annoksia, joissa pääosissa ovat silakan lisäksi ahven, lohi, muikku ja hauki.

Tarjolle voi tulla esimerkiksi kalakeittoa tai lohihampurilaisia

Fiskala.fi-nimellä toimiva yritys aikoo tarjota lähiruokaa.

– Kalat tulevat Dagnyn Kalasta, joka myy tuoretta kalaa vain muutaman metrin päässä vaunustani.

Perunat Westerberg hankkii paikallisilta tuottajilta ja leivän toimittaa loviisalaisen Robin Bäckmanin Reikaleipa.fi.

Vaikka Aarne Westerberg on toiminut 40 vuotta kenkäsuunnittelijana, hyppäys ruoka-alalle ei ole niin iso muutos, kuin se ulkopuolisesta voisi näyttää.

– Ruoanlaittoa olen harrastanut jo vuosikymmeniä, kertoo neljän, nyt jo aikuisen pojan isä.

Ruokaan liittyviä yrityssuunnitelmiakin hänellä on ollut jo jonkin aikaa. Kenkäalalla ollessaan Westerberg teki pitkään töitä Portugalissa. Siellä asuessaan hänellä oli mielessä ruoka-aiheinen myyntikonsepti, jossa olisi käytetty hyväksi paikallisen kauppahallin tuotteita.

Koronan myötä suunnitelmat siirtyivät kotimaan kamaralle.

– Myyntivaunun ostin viime joulukuussa.

Nyt vaunu on viimeistelyä vaille valmis. Ensimmäisen kerran sieltä saa ostaa ruoka-annoksia tiistaina 9. maaliskuuta, kun Loviisassa on toripäivä. Sen jälkeen ruokia voi ostaa tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin.

– Vapun jälkeen minun pitäisi olla täydessä lyönnissäni rutiinit oppineena.

Kesällä toripäiviä tulee lisää eli niitä on maanantaista lauantaihin.

Aarne Westerberg kuitenkin toteaa, että hän tekee töitä jaksamisensa mukaan.

Ensi viikolla Suomessa siirrytään poikkeusoloihin ja sen myötä ravintolat siirtyvät pääosin annoksien ulosmyyntiin. Tämä sopii Westerbergin mukaan hyvin hänen vaunumyyntiinsä.

Hän lupaa, että tulee pitämään myös huolta siitä, että asiakkailla säilyvät turvavälit. Raikkaassa ulkoilmassa myyminen on myös turvallisempaa kuin huonetiloissa oleskelu.