Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Jopa 30 senttimetrin paksuinen jää voi pettää kulkijan alla" – hukkumisten lisäksi suuri määrä läheltä piti -tilanteita jäillä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan helmikuussa hukkui jäihin vajoamisen seurauksena yksi mies. Maaliskuun alussa hukkui potkukelkkailija Sipoossa.

Petollisten kevätjäiden aika on siis alkanut, sillä kevään lämmössä jäähän esimerkiksi muodostuu pystysuoria onkaloita, jotka tekevät jäästä erittäin petollisen. Varmoja kantavuuslukuja ei sen vuoksi voida antaa. Aamulla hyvin kantanut reitti voikin jo puolilta päivin pettää jalkojen alta, kerrotaan SUH:n tiedotteessa.

– Jään paksuus ei enää kerro sen turvallisuudesta. Kun jään rakenne haurastuu, niin paksummastakin jäästä voi mennä läpi. Jopa 30 senttimetrin paksuinen jää voi pettää kulkijan alla. Ilman turvavarusteita kevätjäille ei missään tapauksessa kannata lähteä. Naskalit ja kaveri pitää olla vähintään mukana, sanoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen tiedotteessa.

– Varsinkin kuunvaihteessa oli suuri määrä läheltä piti -tilanteita. Saimme alkuvuodesta nauttia hienoista jääkeleistä, nyt on aika palata kuivalle maalle ja antaa kevätlämmön rauhassa sulattaa jäät, Nieminen jatkaa.

Tällä hetkellä jäillä liikkujien suurimpia vaaratekijöitä ovat kylmä vesi, heikot kevätjäät ja muuttuvat sääolosuhteet. Kylmä vesi kangistaa ja veden varaan joutuminen, ilman oikeita turvavälineitä, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti.

Kevätjäihin hukkuu SUH:n ennakkotilastojen mukaan keskimäärin 7 ihmistä vuodessa (2011–2020). Viime vuonna jäihin hukkui 28 ihmistä, joista 11 kevätjäihin.

Jäällä kulkijan vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit, metallipäinen keppi jään kestävyyden varmistamiseen ja pilli. Varavaatteet tulee pakata vesitiiviiksi reppuun ja kännykkä vesitiiviisti lähelle vartalon lämpöä. Toisen auttamiseksi repun sivutaskuun kannattaa laittaa köysi tai heittoliina.