Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saako äänestää ilman maskia, miten henkilöllisyys varmennetaan, kun äänestäjällä on maski? – Täältä löytyy vastaus kysymyksiin

Enää ei tarvitse vatvoa sitä, jaetaanko kuntavaalien äänestyspaikoilla 18. huhtikuuta äänestämään tuleville maski, jos heillä ei ole sellaista itsellä mukana.

Oikeusministeriön 10. helmikuuta julkaisema ohjeistus vaalilautakunnille kertoo, että äänestäjiä on äänestyspaikalla vastassa maskia käyttävä henkilö, joka kehottaa heitä käyttämään hänestä 2 metrin etäisyydellä olevaa käsihuuhdetta.

Virkailija tarjoaa maskin, jos äänestämään tulijoilla ei ole maskia. Käsihuuhdetta on tarjolla myös äänestyksestä lähteville.

– Jos äänestäjä kieltäytyy maskin käyttämisestä, se ei kuitenkaan ole este päästä äänestämään, ohjeistus muistuttaa.

Ohjeissa lukee myös, että jos vaalilautakunnan jäsenellä ei ole selvyyttä maskia käyttävän äänestäjän henkilöllisyydestä, äänestäjän tulee poistaa maski, kun äänestäjän henkilöllisyys tarkastetaan.

Jos äänestäjä kieltäytyy maskin poistamisesta eikä hänen henkilöllisyyttään sen vuoksi voida todeta, äänestystä ei voida ottaa vastaan.