Salavideo koirien väkivaltaisesta koulutuksesta kuvattiin Ruukissa - hallin yrittäjä tuomitsee jyrkästi väkivallan

Dog Sportsin omistaja Hilkka Koskenranta tuomitsee selkein sanoin koirien väkivaltaisen kouluttamisen, josta Oikeutta eläimille-järjestö julkisti videon.

Ruotsinpyhtääläisen Dog Sportsin omistaja Hilkka Koskenranta ei hyväksy koirien kouluttamista väkivaltaa käyttäen. Arto Henriksson
Arto Henriksson

Arto Henriksson

Osa videosta oli kuvattu tunnistettavasti Strömforsin yrityspuistossa DogSportsin hallissa, joka oli vuokrattu Saksanpaimenkoiraliiton Kotkan osastolle.

Salavideo oli kuvattu vuonna 2019 salaa halliin jätetyllä kameralla. Videolla saksanpaimenkoiraa koulutettiin hakkaamalla sekä repimällä ja riuhtomalla väkivaltaisesti remmeistä. Kouluttajiksi Loviisaan oli kutsuttu kaksi saksalaista ja heitä avusti SPL:n maalimies. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Strömfors Dog Sportsin omistaja, eläintenkouluttaja Hilkka Koskenranta tuomitsee jyrkästi rankaisemiseen perustuvan eläintenkouluttamisen. Kaikki Dog Sportsin omat koulutukset perustuvat hänen mukaansa positiiviseen vahvistamiseen, ja tähän myös koulutuksiin osallistujat sitoutuvat.

– Olemme sitoutuneet Suomen eläintenkouluttajat ry:n eettisiin sääntöihin, joissa selvästi mainitaan, että .

– Koiraurheilu on eläimen ja ihmisen yhteinen harrastus, joka tuottaa iloa molemmille osapuolille ja syventää ihmisen ja eläimen välistä ainutlaatuista suhdetta. Myös tutkimustiedon valossa eläimen oppiminen on nopeinta ja tehokkainta, kun se perustuu oikeasta toiminnasta palkitsemiseen.

Strömfors Dog Sports järjestää sekä omia koulutuksia, että vuokraa tilojaan yhdistyksien ja seurojen järjestämiin koulutuksiin. Vuokraustoiminnassa koulutuksen järjestäjä on vastuussa tilaisuuden asianmukaisuudesta.

Eläimen säikyttely tai väkivallan käyttö ei kuulu koulutusmenetelmiin.

Hilkka Koskenranta, eläintenkouluttaja

– Olen luottanut siihen, että Suomessa ymmärrys eläintenkouluttamisesta on sillä tasolla, ettei väkivaltaisia keinoja enää käytetä.

– Jatkossa tilanvuokraajien pitää hyväksyä hallin säännöt, joissa koirien väkivaltainen kohtelu ja laittomien koulutusvälineiden käyttö tiloissa on kiellettyä, Koskenranta kertoi Loviisan Sanomille.

Suurin osa videoista oli kuvattu salaa Paimiossa. Ulkokuvissa koiria muun muassa lyödään nyrkillä ja kapulalla päähän, potkitaan ja kuristetaan. Koiriin käytetään myös piikki- ja sähköpantoja.

Suojelukoirien koulutuksia järjestävät Saksanpaimenkoiraliitto ja sen alaiset yhdistykset, jotka kouluttavat harrastustarkoituksessa siviilihenkilöiden koiria.

Oikeutta elämille -järjestön mukaan väkivallalla kouluttamisen kulttuuri on levinnyt laajalle suojelukoiraharrastajien keskuudessa.

Järjestön mukaan suurin osa videoista on kuvattu harjoituskentän reunalla olevasta metsästä niin, etteivät videolla esiintyneet harrastajat ole tienneet kuvaamisesta.

– Tämä on ollut ainut tapa saada todistusaineistoa väkivallasta koiria kohtaan”, Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä sanoo yhdistyksen tiedotteessa.

– Ennen kuvaamista koirien kohtelusta on ilmoitettu Saksanpaimenkoiraliitolle ja valvontaeläinlääkärille. Nämä ilmoitukset eivät ole johtaneet mihinkään. Saksanpaimenkoiraliitto on kieltänyt koko asian, eivätkä viranomaiset ole voineet puuttua tapahtumiin ilman pitäviä todisteita. Nyt todisteet ovat olemassa ja väkivalta on saatava loppumaan, järjestö tiedottaa.

Oikeutta eläimille -järjestön mukaan väkivaltaa on käytetty koulutuksissa, joita on järjestetty Saksanpaimenkoiraliiton ja sen Varsinais-Suomen sekä Kotkan alajaostojen taholta. Kyseisissä koulutuksissa on järjestön mukaan ollut mukana Saksanpaimenkoiraliiton hyväksymä koulutusmaalimies. Hänen tehtävänään on ollut kouluttaa muita maalimiehiä harjoitusten vetämisessä.

Maalimies ottaa koulutuksessa koiran hyökkäyksen vastaan vahvasta materiaalista tehtyyn hihaan. Kyseessä on turvakoirien koulutuksen yksi kolmesta osuudesta. Muut osuudet ovat jäljestys ja tottelevaisuus.

Salaa kuvatut väkivaltaisuudet liittyvät turvakoirien harrastuskoulutukseen, eivätkä viranomaisten, kuten Rajavartiolaitoksen, tekemiin koulutuksiin.

Järjestö on pyytänyt Itä-Uudenmaan ja Varsinais-Suomen poliisia tutkimaan, onko koulutustavoissa syyllistytty eläinsuojelulain rikkomiseen.

Keskiviikkona Saksanpaimenkoiraliitto julkaisi tiedotteen, jonka mukaan väkivalta ei kuulu koirien suojelukoulutukseen.

Väkivaltaiset koulutusmenetelmät ja laittoman koirankoulutusvälineet eivät liiton mukaan ole sallittuja Saksanpaimenkoiraliiton alaisessa suojelukoulutuksessa.

– Tällaiset koulutusmenetelmät ja -välineet eivät ole Saksanpaimenkoiraliiton eettisten ohjeiden mukaisia. Koiran koulutuksen tulee aina perustua ensisijaisesti toivotun käyttäytymisen vahvistamiseen eikä väärästä käyttäytymisestä rankaisemiseen, sanoo Saksanpaimenkoiraliiton puheenjohtaja Sami Baggström järjestön tiedotteessa. Liiton mukaan väärinkäytöksiin on puututtava ja niistä on raportoitava eteenpäin.

Ruotsinpyhtäällä koulutuksen järjestänyt Saksanpaimenkoiraliiton Kotkan yhdistys kommentoi videoita Facebook-ryhmässään.

– Spl Kotka ry:n tietoon on julkisuuden kautta tullut materiaalia mitä alaosaston toiminnassa ei hyväksytä. Ryhdymme toimenpiteisiin ja tiedotamme asiasta myöhemmin, kerrottiin Facebook-ryhmässä.

Saksanpaimenkoiraliitto järjesti helmikuussa koulutusohjaajilleen ja alaosastoilleen tilaisuuksia, joissa kerrattiin myös ohjeistusta koirankoulutuksista. Liiton mukaan tilaisuuksissa painotettiin väärinkäytöksiin puuttumista. Liitto on myös perustanut eettisen työryhmän edistämään vastuullisia toimintatapoja liiton alaisissa koulutuksissa.

Oikaisu: Otsikkoa muutettu 25.2.2021 kello 19.13 niin, että koirakoulutushallin Dog Sports-yrittäjä ei omista hallia, vaan on hallissa vuokralaisena ja toiminnan harjoittajana.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.