Punkkikesästä on tulossa runsas

Loviisa ei ole punkkien kannalta ollut kaikkein pahinta aluetta, mutta lähialueilla niitä on sitäkin runsaammin. Raimo Eerola

Koronavuosi 2020 oli myös punkkivuosi, sillä viime vuoden aikana todettiin jälleen ennätysmäärä puutiaisaivokuumeeseen sairastuneita.

– Kotimaan matkailun ja ulkoilun sekä mökkeilyn lisääntyminen näkyy punkkitilastoissa, kertoo Janne Castren Saaristolääkäreiden tiedotteessa.

Saaristolääkärien Punkkibussi starttaa perinteisen kevätkiertueen Kotkan ja Loviisan alueella nyt ennätysaikaisin, jo tulevana viikonloppuna. Yksi syy on siinä, että punkkirokote olisi otettuna ennen koronarokotetta.

– Kevään aikana mahdollisesti vuoroon tulevan koronarokote ei ole esteenä punkkirokotteen ottamiselle. Suositeltua on kuitenkin pitää viikon väli koronarokotteen ja punkkirokotteen kanssa.

– Tänä keväänä ulkonaliikkujien kannattaa varautua ennätykselliseen punkkikesään, koska lumipeite mahdollistaa jyrsijäkannan säilymisen talven pakkasilta ja punkit puolestaan lisääntyvät tehokkaasti kun jyrsijäkanta on runsas, kertoo Castren.

Vuoden 2020 aikana puutiaisaivokuume (TBE) yleistyi Suomessa ja borreliatartuntoja tilastoitiin yhtä reilusti kuin aiempina vuosina.

Viime vuonna sairaalatutkimuksia vaatineita TBE-tartuntoja tilastoitiin kaikkien aikojen ennätysmäärä 91 ja borreliatartuntoja vastaavasti 2064. Kaikista TBE-tartunnoista reilu puolet eli 46 tapausta tilastoitiin Uudellamaalla.

Luvut ovat tasaisesti nousseet viime vuosina.

– Rokottautuminen puutiaisaivokuumetta vastaan on ainoa tapa estää tartunta, koska TBE siirtyy punkista ihmiseen ensimmäisten minuuttien aikana eikä punkkisyynillä sen vuoksi voida estää tartunnan syntymistä, sanoo Castren.

Borrelian tarttumista sen sijaan voidaan hyvin ehkäistä kahdesti päivässä tehdyllä punkkisyynillä, sillä borrelia pystyy vain harvoin tarttumaan punkista ihmiseen 12 tunnin sisällä puremasta.

Borrelioosi on borreliabakteerin aiheuttama tauti, jota voidaan hoitaa antibiootein. Puutiaisaivokuume on puolestaan virustauti, eikä siihen ole lääkehoitoa.

Puutiaisaivokuumerokotuksen perusohjelma koostuu kolmesta rokotteesta, joista kaksi ensimmäistä on Castrenin mukaan hyvä ottaa varhain keväällä (2-4 vkon välein), mikäli haluaa saada suojan TBE:ltä ennen punkkikauden alkua.

– Näillä saatu suoja on tehokas, mutta se tulee tehostaa vielä kolmella rokotteella 5-12 kk toisen rokotuksen jälkeen. Kolmas rokotus suojaa seuraavien kolmen vuoden ajan, jonka jälkeen tulee rokotusohjelmaa vielä ylläpitää 3-5 vuoden välein (iästä riippuen) otettavilla tehosterokotuksilla, jotta suoja aivokuumetta vastaan säilyy tehokkaana.

Saaristolääkärien Punkkibussi on ensimmäistä kertaa Loviisassa lauantaina 20.2. Loviisan K-Supermarketilla klo 14-15.

Päivitetty aikataulu: saaristolaakarit.fi/aikataulut

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.