Suojelukohde | Loviisan kaupunki on myymässä kahdeksaa kiinteistöään Strömforsin ruukissa - katso 360-kuvat

Loviisa haluaa myydä kahdeksan Strömforsin ruukissa sijaitsevaa historiallista rakennusta sekä maa-aluetta. Rakennusten yhteenlaskettu kerrosala on 7 757 neliömetriä.

Suurin myyntilistalla oleva rakennus on entinen saha, jossa on kahdessa kerroksessa yhteensä 4 139 neliömetriä. Suurin osa rakennuksista on huonokuntoisia.

Myyntilistalla ovat lisäksi 960 kerrosneliön navetta, 866 neliön alapaja, 1 000 neliön talli, 224 neliön verkhuusi, 105 neliön aitta, 93 neliön sauna sekä 370 neliön letkutorni.

Myyntiesityksestä päätetään maanantaina kaupunginhallituksen kokouksessa. Lopullisen päätöksen tekee valtuusto. Esityslistan mukaan alueen rakennukset ja niihin liittyvät maa-alueet on tarkoitus myydä yhtenäisenä kokonaisuutena tarjousten perusteella.

– Tarkoituksena on löytää alueen matkailun ja elinkeinon kehittämisestä kiinnostunut ostaja, joka kehittämistoimillaan ja investoinneillaan tukee ruukin ja Loviisan kehittymistä ja vetovoimaisuutta, todetaan hallituksen esittelytekstissä.

Tarjousvertailussa vertailupisteistä 40 prosenttia tulee hinnasta, 10 prosenttia toiminnan kansainvälisestä merkittävyydestä ja 50 prosenttia toimintaidean ja liiketoimintasuunnitelman vaikuttavuudesta.

Loviisan Sanomien tietojen mukaan ainakin pyhtääläinen teollisuusneuvos Reino Uusitalo on käynyt tutustumassa alueen rakennuksiin.

Uusitalojen sukuyhtiö omistaa entuudestaan alueen suurimman kiinteistökokonaisuuden, 14 710 neliömetrin laajuisen Strömforsin yrityspuiston sekä hotelli-ravintola Strömforsin Bed&Bistron.

Ruukkialueen rakennukset ovat vanhoja ja ne ovat museoviraston suojeluksessa. Alueelle vahvistettiin Ruotsinpyhtään kunnan toimesta vuonna 1969 suojelukaava.

Ruukin keskeisille alueille ollaan laatimassa maankäyttö- ja rakennuslain mukaisia asemakaavamuutoksia, sillä nykyinen kaava ei ota huomioon ruukin tulevaa kehittämistä eikä nykyisen kaavan puitteissa voida muodostaa toivottuja kiinteistöjä tai katuverkkoja, esittelytekstissä todetaan.

Strömforsin ruukki on yksi Suomen vanhimmista rautaruukeista, jonka perusti vapaaherra Johan Creutz vuonna 1695 silloiseen Pyhtään Petjärven kylään Kymijoen läntisen haaran rannalle.

Vuosina 1847 - 1859 rakennetun Yläpajan pajamuseo ei ole myyntilistalla. Se siirtyi kaupungin omistukseen vuonna 2018.

Pyöritä hiirellä 360-kuvaa sahan alakerrasta

360-kuva saharakennuksen yläkerrasta

360-kuva vesivoimalaitoksen generaattoritilasta

360-kuva alakerran generaattoritilasta

360-kuva alatallin pihalta

(Tästä kuvasta pääsee myös 360-kirkkokierrokselle klikkaamalla kirkon suunnassa näkyvää valkoista kiekkoa.)

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut