Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Finnair purkaa matkustajakoneen Helsinki-Vantaalla – osat kierrätetään myyntiin tai omaan käyttöön

Lentoyhtiö Finnair romuttaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla 21 vuotta vanhan matkustajakoneen.

Mittavasta operaatiosta kertoo Yle. Lentokoneen purkaminen työllistää parikymmentä lentokonemekaanikkoa ja työhön kuluu kahden kuukauden aikana noin 2 500 tuntia.

Käytöstä poistettava Airbus A319 on ensimmäinen Helsinki-Vantaalla kierrätettävä matkustajakone. Joulukuussa Finnair vei vastaavanlaisen koneen kierrätettäväksi Länsi-Englantiin.

Käytöstä poistettavasta matkustajakoneesta voidaan kierrättää Finnairin mukaan noin 90 prosenttia, kertoo Yle. Lentokoneesta irrotetaan käyttökelpoiset osat, jotka Finnair myy tai ottaa omaan käyttöön.

Ensimmäisenä koneesta poistetaan moottorit, sitten muun muassa laskutelineet ja siipien ohjainpintoja.

– Tässä tilanteessa on huoltotoimintaa vähemmän, joten tämä on hyvää lisätyötä mekaanikoille. Saamme luotua työtä ja meillä on resursseja, kertoo Ylelle projektipäällikkö Timo Rossi Finnair Technical Servicesta.

Lomautettuina olevia mekaanikkoja ei kuitenkaan ole kutsuttu töihin.

Purettavalla Airbus A319:lla on lennetty 54 710 tuntia ja 32 966 lentoa.

Finnairilla on useita samanikäisiä koneita, joiden käyttöikä lähestyy loppuaan, Yle kertoo.

Jatkossa muitakin koneita voidaan romuttaa Suomessa.

– Tämä on pilottikohde, jota emme ole koskaan aikaisemmin tehneet. Katsomme tämän jälkeen miten onnistuimme taloudellisessa mielessä ja ympäristön kannalta, Rossi sanoo Ylelle.

Vaikka kone on 21 vuotta vanha, alkuperäisiä osia on siinä enää vähän jäljellä. Sellaisia ovat esimerkiksi matkustamon ovet.

Rossin mukaan koneen rungon alumiinilevyistä voi tehdä vaikka juomatölkkejä.