Isän perhevapaasta tulee yhtä pitkä kuin äidin, jos hallituksen tänään tiistaina esittelemä perhevapaauudistuksen luonnos toteutuu sellaisenaan. Tarkoitus on lisätä isien osuutta perhevapaiden käytöstä.
Hallitus kaavailee kummallekin 160 päivärahapäivän kiintiötä. Siitä 0–63 päivää voisi luovuttaa toiselle ja yhden vanhemman perheissä vanhempi saisi molemmat kiintiöt. Päivärahaan olisi oikeus kaikilla lapsen vanhemmilla, jotka ovat lapsen huoltajia riippumatta sukupuolesta tai siitä, onko vanhempi biologinen vai adoptiovanhempi sekä asuuko lapsen kanssa vai ei.
Päivärahapäiviä on yhdessä viikossa kuusi.
Kaikkiaan vanhemmat saisivat hoitaa lasta kotona päivärahalla 12,8 kuukautta. Lisäksi odottavalle äidille luotaisiin 40 päivärahapäivän mittainen raskausraha eli päivärahaa tulisi kaiken kaikkiaan runsaat 14 kuukautta.
– Perhevapaauudistus on ennen kaikkea lasten edun mukainen uudistus. Uusi perhevapaamalli kohtelee jokaista lasta yhdenvertaisesti perhemuodosta riippumatta. Se kannustaa perheitä tasaisempaan hoitovastuun jakoon, jolloin lapsen suhde kumpaankin vanhempaan saa hyvän alun, kehuu sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) hallituksen tiedotteessa.
Tällä hetkellä äitiyspäivärahan kesto on 105 arkipäivää ja isyysvapaa 54. Lisäksi on 158 päivän vanhempainvapaa, jonka vanhemmat saavat jakaa haluamallaan tavalla.
Monikkoperheille luvassa olisi pitempi päivärahakausi eli toista lasta ja kutakin seuraavaa lasta kohti tulisi 78 päivärahapäivää lisää.
Päivärahapäiviä ei tarvitsisi käyttää heti, vaan ne voisi jakaa useaan osaan lapsen kahden ensimmäisen elinvuoden aikana.
Jotta vapaiden jaksottaminen olisi mahdollista, hallitus haluaa muuttaa myös varhaiskasvatuslakia. Jatkossa lapsi saisi säilyttää saman varhaiskasvatuspaikan enintään 13 viikon ajan, vaikka olisi poissa vanhempainvapaan vuoksi. Poissaolo olisi maksuton.
Uudistus lisäisi perhevapaiden kustannuksia yhteiskunnalle.
– Uudistus on investointi, ministeri Pekonen sanoo tiedotteessa.
Hallituksen mukaan muutoksilla pyritään edistämään miesten ja naisten tasa-arvoa työelämässä sekä helpottamaan työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista.
– Lakien ja säännösten lisäksi tasa-arvoon työelämässä vaikuttavat asenteet. Haluamme kannustaa isiä käyttämään perhevapaita nykyistä enemmän. Perhevapaiden tasaisempi jakaantuminen hyödyttää montaa perhettä ja koko yhteiskuntaa, kun tasa-arvo etenee”, työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoo tiedotteessa.
Perhevapaauudistusta valmisteli sosiaali- ja terveysministeriön (STM) vetämä työryhmä sekä työsopimuslain osalta työ- ja elinkeinoministeriön työryhmä. STM:n työryhmään kuului ministeriöiden ja virastojen lisäksi työmarkkinajärjestöjen edustajia. Ryhmä ei päässyt työssään täyteen yksimielisyyteen.