Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asumiskokeiluun etsitään tyhjiä taloja Lapinjärveltä – kiinnostuneita on pitkälle yli toistakymmentä

Lapinjärvellä yritetään yhdistää maallemuutosta kiinnostuneet ja maaseudun tyhjien talojen sekä asuntojen omistajat uudella kokeilulla kuluvan kevään ja kesän aikana.

Kunnan alueelta etsitään parhaillaan erilaisia taloja ja asuntoja maallemuutosta kiinnostuneiden asumiskokeiluun. Asunnot voivat olla esimerkiksi myynnissä, vuokrattavissa tai tyhjillään.

Kokeiluasunnon tulee olla käytettävissä kevään, kesän ja mahdollisesti syksyn ajan. Asunnot voivat olla tyhjiä, kalustettuja tai osin kalustettuja.

Uusi kokeilu on herättänyt kiinnostusta ja maallemuuttoa harkitsevia on koossa jo pitkälti yli toistakymmentä.

Lapinjärvellä halutaan löytää ja tarjota ratkaisu siihen, jonka avulla maallemuutosta kiinnostuneet voisivat kokeilla maalla asumista lyhyen aikaa saadakseen käsityksen maalla asumisen todellisuudesta ja paikkakunnasta.

Parhaimmillaan asumiskokeilu voisi päättyä siihen, että asumiskokeilija kotiutuu Lapinjärvelle ja muuttaa pysyvästi asumiskokeilussa kokeilemaansa taloon, mikäli talo on myynnissä tai vuokrattavissa.

Talonomistaja ja asumiskokeilija solmivat asumiskokeilusta sopimuksen.

Antti Kytö, Laurea AMK

Kiinnostusta asumiskokeiluun kartoitettiin tammi-helmikuun vaihteessa ryhmäkeskustelutilaisuuksissa maallemuutosta haaveilevien kesken.

– Asumiskokeilupalvelua pidetään erittäin kiinnostavana ajatuksena, joka on juuri nyt ajassa kiinni ja hyödyttää toteutuessaan niin maallemuutosta kiinnostuneita kuin maaseudun kyläyhteisöjä. Toivomme, että lapinjärveläiset talojen omistajat kiinnostuvat ja ottavat meihin yhteyttä, kertoo hankkeen asiantuntija, palvelumuotoilija Antti Kytö Laurea-ammattikorkeakoulusta tiedotteessa.

Käytännön asioita on Kydön mukaan myös pohdittu.

– Talonomistaja ja asumiskokeilija solmivat asumiskokeilusta sopimuksen, jolla sovitaan yhdessä osapuolten vastuista ja velvollisuuksista. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä ja varmistetaan, että asumiskokeilu on molemmin puolin sujuvaa.

Asumiskokeilun aikana asumiskokeilijoiden tukena ovat hankkeen asiantuntijat, jotka avustavat maallemuuttoon liittyvien huolien selättämisessä.

– Asumiskokeilijoille pyritään tarjoamaan tarvittavat tiedot asumisen käytänteistä niin taloa kuin muutakin elämää, kuten harrastustoimintaa ja paikallisia palveluita koskien Lapinjärvellä, Kytö toteaa.

Asumiskokeilu on osa Lapinjärven kunnan ja Laurea-ammattikorkeakoulun yhteistyönä toteuttamaa Resurssiviisaaksi ihmislähtöisin keinoin -hanketta.

Talon tai asunnon voi ilmoittaa asumiskokeiluun ottamalla yhteyttä Jonna Nygårdiin: jonna.nygard@lapinjarvi.fi, 044 720 8697 tai Antti Kytöön: antti.kyto@laurea.fi, 050 383 9809.