Softayrittäjä ja it-sijoittaja Tatu Ylönen perustaa Elteteltä ostamaansa noin 3000 neliön halliin Loviisaan yksityisen kirjaston, jossa skannataan ja louhitaan kirjoja tekoälyn avulla.

Eltete Oy on myynyt Varastokujalla sijaitsevan entisen pääkonttorinsa helsinkiläiselle tietojenkäsittelyalan monitoimiyrittäjälle Tatu Ylöselle, joka perustaa suureen rakennukseen yksityisen kirjaston, jossa ryhdytään skannaamaan suuria määriä tietokirjallisuutta tekoälyn käsiteltäväksi.

– Olen kerännyt suuret määrät tieteellistä kirjallisuutta, jota ryhdytään Loviisassa skannaamaan automaattisesti ja louhimaan tekoälyn avulla sekä synnyttämään mahdollisesti uutta liiketoimintaa, Tatu Ylönen valottaa.

– Tekoälyn tehtävänä on kaivaa kirjoista informaatiota ja saada tietokone ymmärtämään tietosisältöjä sekä käsitteitä, Ylönen kertoo.

Tiedonlouhinta eli englanniksi ”data mining” tarkoittaa joukkoa automaattisia tai puoliautomaattisia menetelmiä, joilla pyritään oleellisen tiedon löytämiseen suurista tietomassoista ja puretaan yleistajuisempaan muotoon. Tiedonlouhinnassa yhdistellään tilastotiedettä, koneoppimista ja tietokantatekniikoita.

LOVIISASSA kehitettävällä sovelluksella pyritään Ylösen mukaan tehostamaan tieteellistä tutkimusta. Menetelmää voidaan käyttää myös byrokratian ja esimerkiksi patenttihakemusten käsittelyn tehostamiseen.

Liikemaailmassa tiedonlouhintaa käytetään erityisesti asiakkuudenhallinnan tukena sekä ihmisten käyttäytymisen analysointiin. Tiedonlouhinnan avulla on mahdollista esimerkiksi kohdentaa markkinointia ja myyntiä tai tunnistaa asiakaspalvelun kehittämiseen liittyviä mahdollisuuksi

Tiedon louhinnalla on 10 vuoden kuluessa huimat näkymät.

Tatu Ylönen, softayrittäjä

– USA:ssa käytetään vuosittain noin 2 miljardia dollaria patenttihakemusten käsittelyyn. Jos prosessia voidaan tekoälyn avulla tehostaa vaikka 10 prosenttia, saadaan 200 miljoonan dollarin säästöt. Tekoälyn avulla voidaan esimerkiksi tehokkaasti selvittää, että onko patenttihakemuksen kohteena olevasta aiheesta aiemmin julkaistu tietoa, Ylönen kertoo esimerkin tiedonlouhinnasta.

– Tiedon louhinnalla on seuraavien kymmenen vuoden kuluessa huimat näkymät. Tämä toiminta on tarkoitus käynnistää Loviisassa syksyyn mennessä, jolloin tarvitaan alkuvaiheessa muutaman ihmisen työpanoksen, kuvailee Ylönen.

- Elteten myymä kiinteistö sopii hyvin siihen tarkoitukseen. Sinne pääsee helposti Helsingistä, ja kauppahintakin oli kohdillaan. Lisäksi tykästyin Loviisaan, ja ajattelin, että täällä voisi viettää enemmänkin aikaa, Ylönen kertoo. Kiinteistön kauppahinta oli 260 000 euroa.

Tatu Ylönen kertoo ostaneensa kiinteistön omiin nimiinsä ja vuokraavansa sitä perustamalleen Clausal Computing-yhtiölle, jonka puitteissa tiedon louhinta käynnistyy syksyyn mennessä.

Vuonna 1968 syntynyt Tatu Ylönen on Secure Shell -salausprotokollan kehittäjä. Lisäksi hänet tunnetaan SSH Communications Securityn perustajana sekä suuromistajana.

Toukokuussa Accendo Capital osti Kauppalehden mukaan Tatu Ylöseltä 6,4 miljoonaa SSH:n osaketta 8 miljoonalla eurolla, jolloin Accendosta tuli SSH:n toiseksi suurin omistaja. Myöhemmin kesäkuussa Ylönen myi edelleen Accendolle 4,93 miljoonaa SSH:n osaketta 6,2 miljoonalla eurolla.

Ylönen toimii perustamansa yhtiön hallituksen jäsenenä ja on toiminut kausittain myös yhtiön toimitusjohtajana. Hän valmistui Teknillisestä korkeakoulusta diplomi-insinööriksi vuonna 1992. Ylönen jatkoi opintojaan tekniikan lisensiaatiksi vuonna 1994.

Opiskeluaikana Ylönen perusti New Generation Software -yhtiön, joka on nykyään osa Novo Groupia.

Ylönen kehitti Secure Shell -protokollan vuonna 1995 omaan käyttöönsä, mutta vielä samana vuonna hän perusti SSH Communications Securityn. Muutaman vuoden päästä yhtiön asiakkaaksi tuli Sun Microsystems, minkä jälkeen yhtiön maine levisi, kerrotaan Wikipediassa, jonka tiedot Ylönen vahvistaa.

Elteten toimitusjohtaja Nina Lökfors kertoo, ettei kiinteistökauppa vaikuta Elteten toimintaan. Viime vuosien aikana Elteten toiminta on hänen mukaansa käynyt läpi uudelleenorganisoinnin ja sen myötä sekä toimintaa että tilojen käyttöä on tehostettu.

– Meillä oli muualla omissa kiinteistöissä vapaata tuotanto- ja konttoritilaa, joten säästämme kuukausittain, kun luovumme 80-luvulla rakennetusta sähkölämmitteisestä kiinteistöstä, joka on ollut vajaakäytöllä, Lökfors kertoo.

– Elteten toimisto on siirtynyt takaisin ”juurilleen” eli vanhoihin konttoritiloihin Purokadulle, alakerrassa oli enää yksi tuotantokone ja sekin on jo siirretty Tesjoelle. Pääkonttori ja kuljetuspakkausten valmistus säilyy edelleen keskustassa Teollisuuskujalla ja Purokadulla, toteaa Lökfors.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut