Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa asuva ukrainalainen väärensi anomuksia kausitöihin maanmiehilleen – yritti kiertää matkustusrajoituksia

Suomessa asuvan ukrainalaisen miehen epäillään tehtailleen vääriä kausityölupa-anomuksia työnantajansa nimissä matkustusrajoitusten kiertämiseksi.

Väärennökset paljastuivat, kun kaksi ukrainalaista miestä saapui viime marraskuun alussa Helsinki-Vantaan lentoasemalle. He ilmoittivat rajatarkastuksessa tulevansa Suomeen kausitöihin eräälle turkistarhalle.

Heillä oli mukanaan asiakirjoja, joiden mukaan miesten kausityötä koskeva lupa-asia oli Maahanmuuttovirastossa vireillä nimenomaan turkistarhausta varten.

Soitto väitetylle työnantajalle paljasti, että miehiä ei odotettu töihin turkistarhalle, eikä työnantaja ollut anonut heille Maahanmuuttovirastolta kausityölupia huolimatta siitä, että asiakirjoissa vaikutti olevan työnantajan allekirjoitus.

Rajavartiolaitos epäili, että anomukset oli väärennetty, jotta miehet pääsisivät maahan kausityöntekijöiksi tekeytyneinä. Heidän maahantulonsa evättiin ja heidät poistettiin Suomesta.

Rajavartiolaitoksen epäilyn mukaan ukrainalaismiehet olivat tulossa työskentelemään muun alan tehtäviin kuin kausityöhön.

Koska maahantulo näillä muilla perusteilla ei rajanylitysliikenteen rajoitusten vuoksi ollut mahdollista, miehet turvautuivat Suomessa asuvan epäillyn apuun peitelläkseen todellista maahantulonsa syytä.

Suomessa asuvan ukrainalaismiehen epäillään väärentäneen tietokoneellaan oman työnantajansa allekirjoituksen miesten kausityöanomuksiin, jotka sitten toimitettiin edelleen Maahanmuuttovirastolle.

Anomusten perusteella saadut vireilläolotodistukset oli välitetty maahan pyrkineille ukrainalaisille käytettäväksi rajatarkastuksessa.

Rajavartiolaitos on saanut tapauksen esitutkinnan valmiiksi ja siirtänyt sen syyteharkintaan. Rikosnimikkeitä ovat rekisterimerkintärikos ja väärennys.