Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korvaako vakuutus, jos hiihtolomareissu peruuntuu koronan takia? Asiantuntija: näin matkavakuutukset korvaavat koronatilanteessa

Mökki varattuna ja hiihtoliput hankittuna talvilomalle, mutta sitten yhdelle perheen jäsenelle tuleekin positiivinen tulos koronatestissä. Korvaako matkavakuutus Lapin-reissun?

Fine Vakuutus- ja rahoitusneuvonta toteaa tiedotteessa, että kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin, mitä oma matkavakuutus korvaa ja mitä ei.

vakuutusasiantuntija Katja Lappi Finestä muistuttaa, että vakuutusten laajuus, korvausehdot ja korvauskäytännöt vaihtelevat eri matkavakuutuksissa, joten asia tulee aina selvittää omasta vakuutuksesta. Vakuutukset saattavat korvata eri tavoin kotimaan ja ulkomaan matkoja.

Fineen on tullut viime aikoina kysymyksiä koronasta ja talvilomista, ja Lappi vastaa tiedotteessa yleisimpiin.

Mitä matkavakuutuksesta korvataan, jos joku perheestä sairastuu?

Katja Lapin mukaan vakuutukset tyypillisesti korvaavat koronaan sairastuneen matkan peruuntumisen.

Sen sijaan eroja on siinä, korvataanko myös perheenjäsenen sairastumisesta johtuva peruutus. Jokaisen perheenjäsenen tulisikin olla vakuutettuna. Joissakin vakuutuksissa lapset kuuluvat vanhempien vakuutuksiin, joissakin koko perhe on vakuutettuna kokonaisuudessaan ja joissakin jokaiselle pitää ottaa oma vakuutus.

– Jos matka peruuntuu koronaan sairastumisen takia, korvataan sairastuneelle tyypillisesti sellaiset etukäteen maksetut matka- ja majoituskulut, joita matkapalveluntarjoaja, esimerkiksi lentoyhtiö tai mökin vuokraaja, ei ole velvollinen palauttamaan. Samoin etukäteen maksetut hissiliput ovat tyypillisesti korvattavia kuluja, tiedotteessa sanotaan.

Entä jos ei ole sairas, mutta joutuu koronakaranteeniin?

Useimmissa vakuutuksissa karanteeniin joutuminen terveenä ei ole korvattava matkan peruuntumisen syy.

Osa vakuutuksista voi korvata matkan peruuntumisen, jos karanteeniin joutuu samassa taloudessa asuvan perheenjäsenen sairastumisen vuoksi.

Mitä jos sairastuu matkalla?

Koronaan sairastuminen matkalla korvataan matkavakuutuksesta normaalien sairastumisehtojen mukaisesti. Eri vakuutuksissa on eri käytännöt, joten oman vakuutuksen ehdot kannattaa syynätä.

Vakuutusyhtiöltä saattaa saada korvausta hoitokulujen lisäksi esimerkiksi sairastumisesta aiheutuneista ylimääräisistä matka- ja majoituskuluista, etukäteen maksetuista palveluista kuten hissilipuista, sekä sairaalassaolon ajalta menetettyjen matkapäivien korvausta.

Pääsääntöisesti vakuutukset korvaavat sairastuneen kulut. Muun perheen kuluja eri vakuutukset korvaavat eri tavoin.

Entä jos joutuu matkalla karanteeniin?

Jos matkalla oleva perhe joutuu terveenä karanteeniin, ei matkavakuutuksesta yleensä saa korvauksia.

Mitä jos matka peruuntuu siksi, että kohteeseen ei viranomaismääräyksen vuoksi pääse?

Epidemiatilanteen tai viranomaismääräysten johdosta peruuntuneet tai keskeytyneet matkat eivät kuulu useimpien matkavakuutuksien korvauspiiriin.

Joihinkin matkavakuutuksiin voi ostaa erillisen vakuutusturvan epidemian varalle, mutta niissäkin on monia rajoituksia. Siksi edes lisävakuutuksen ostaminen ei välttämättä tuo rahoja takaisin, jos matka peruuntuu tai keskeytyy yleisen koronatilanteen vuoksi.