Tesjoella oma virtavesi – Luonto lainassa -näyttely lähikirjastossa

Kirjastonhoitaja Riitta Leutola (vas.) katselemassa Timo ja Erja Noroviidan kokoamaa Luonto lainassa-näyttelyä. Esillä on mm. virtavesiin liittyvää kirjallisuutta. Eija Kosonen
Eija Kosonen

Eija Kosonen

Suomen Luonnonsuojeluliitto järjestää vuosittain Luonto lainassa -kampanjan. Tällä kertaa keskitytään virtavesiin, joiden ympärille on koottu pieni näyttely myös Tesjoen lähikirjastoon.

Tesjoen oma virtavesi on Taasianjoki.

– Virtavesiteemaa ajatellen helposti saavutettavia luontokohteita ovat esimerkiksi Holmankoski, koko Taasianjoki Tesjoella sekä Särkjärvi ja sen laskupuron alue, kirjaston näyttelyä yhdessä miehensä Timon kanssa koonnut Erja Noroviita kertoo.

Iitin seudulta alkava ja Suomenlahteen laskeva Taasianjoki on noin 80 kilometrin pituinen.

Vaikka se ei ole merkittävä vaelluskalajoki, soveltuvat monet sivupurot ja osa koskialueista lohi- ja vaelluskaloille. Istutuksia on tehty hyvin tuloksin Lapinjärvellä ja Iitissä.

– Myös Taasianjoen keskijuoksulle on istutettu taimenta, mutta siellä on esiintynyt ongelmia veden laadussa, Timo Noroviita toteaa ja kertoo poimineensa tiedon Itä-Uudenmaan jokitalkkarihankkeen raportista.

Tesjoen luontoa sivuaa myös kirkasvetinen Särkjärvi. Järvestä Taasianjokeen laskeva puro ei kuitenkaan ole ympäristöltään ja veden laadultaan järven veroisessa tilassa.

– Puron tila on heikentynyt ilmeisesti moottoritien rakentamisesta ja metsäojituksista johtuen, raportissa mainitaan.

Puroon on istutettu taimenta mäti-istutuksina vuosina 2017 ja 2018. Sähkökalastuksessa 2018 saatiin vain muutama saman vuoden poikanen, mikä kielii veden laadun ongelmista.

Kirjaston näyttelyssä pääosassa on teemaan liittyvä virtavesiaineisto, kuten kirjat. Lisäksi havainnollistetaan muun muassa sitä, mitä kasveja ja eläimiä virtavesien läheltä löytyy.

– Tervaleppä, paju, järviruoko, saukko ja harmaahaikara, Noroviidan luettelevat esimerkkeinä Taasianjoen jokivarren luonnosta.

– Joelta löytyy myös uimapaikkoja.

Virtavesien lisäksi Erja Noroviita haluaa nostaa esiin ensi vuonna 670 vuotta täyttävän Tesjoen kylän lähiluonnon merkitystä muutenkin.

– Luonto on lähipalvelu etenkin näin korona-aikana, hän sanoo ja viittaa esimerkiksi lähiretkeilyyn ja lähilatuihin.

Luonto lainassa -näyttelyitä toteuttavat Luonnonsuojeluliiton yhdistykset yhdessä kirjastojen kanssa.

Tesjoella toimivia paikallisyhdistyksiä ovat Meri-Kymen Luonto ja Itä-Uudenmaan Luonnon ja ympäristönsuojeluyhdistys.

Näyttelyyn voi tutustua 12.2. saakka ma, ke ja to klo 14 – 19, ti 11 – 16 ja pe 11 – 15, Keskustie 2.

Tieto

Taasianjoki

Joen pituus noin 80 km.

Alkaa Iitin seudulta.

Virtaa suurimmaksi osaksi Lapinjärven kunnan alueella ja laskee Suomenlahteen Ruotsinpyhtäällä Loviisan itäosassa.

Tehty laajoja vesirakennushankkeita tulvimisen estämiseksi. Jäljellä vähän luonnonkoskia.

Ei ole merkittävä vaelluskalajoki, mutta monet sivupurot ja osa koskialueista soveltuvat lohi- ja vaelluskaloille. Joessa ei ole vaellusesteitä.

Taimenta on istutettu hyvin tuloksin sivupuroihin Lapinjärvellä ja Iitissä.

Lähde: Itä-Uudenmaan jokitalkkarihanke

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.