Helsingissä koronatartuntaryppäitä vaihto-opiskelijoilla ja rakennusmiehillä – Näissä ravintoloissa opiskelijat liikkuivat

Helsingin kaupungin ylilääkäri Sanna Isosompin mukaan Helsingissä on viime aikoina havaittu koronavirustartuntojen ryppäitä lyhytaikaisessa opiskelijavaihdossa olevien opiskelijoiden keskuudessa. Tartuntaryppäitä on päässyt syntymään heidän kokoontuessaan ravintoloissa, osa ravintolatapaamisista näyttäisi linkittyvän netissä toimivan ulkomaisen tapahtumajärjestäjän opiskelijatapahtumiin. Toistaiseksi tiedossa on 25 tartuntaa ja noin 70 altistumista.

Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan opiskelijat ovat viettäneet aikaa ennen tartunnan toteamista 26. –29. tammikuuta Old Irish Pubissa, 20.1. ja 27.1. ravintola Maxinessa sekä 22.1. El Patron yökerhossa.  Opiskelijoilla ei ollut Koronavilkkua käytössä.

Myös jyväskyläläisestä ravintolasta viime viikolla liikkeelle lähtenyt runsas tartuntarypäs sai alkunsa ulkomaisen tapahtumajärjestäjän opiskelijajuhlista ravintolassa. Tapahtuma tosin jo ehdittiin peruakin, mutta väkeä tuli silti paljon paikalle.

Isosompin mukaan myös helsinkiläisillä rakennustyömailla on todettu tartuntaryppäitä. Vuodenvaihteesta lukien kahdeksalla rakennustyömaalla on todettu tartuntoja 10–40 prosentilla työvoimasta. Viidellä rakennustyömaalla tehtiin joukkoseulonta koronavirustartuntojen löytämiseksi, seulonnan kattavuus oli työmaasta riippuen 75–90 prosenttia väestä, koronapositiivisia löytyi 4–14 prosenttiin.

Isosomppi kertoi Helsingin tartunnanjäljityksestä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilannekatsauksessa. STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan juuri isot tartuntaketjut ja niiden suuret altistuneiden määrät ovat haasteellisia. Viikolla neljä Suomessa asetettiin karanteeniin 13 650 henkilöä. Olennaista on päästä nopeasti jäljittämään ja katkaisemaan uudet tartuntaketjut.

VTT:n selvitys: Matkustajan käytöksellä suurin merkitys joukkoliikenteen koronaturvallisuudelle – "Avokonttorissa riski on noin kymmenkertainen työmatkaan nähden"

Maskikeskustelu käy kuumana – ffp2-hengityssuojaimet maksavat jopa kolme euroa kappaleelta

Johtaja Mika Salminen THL:stä totesi, että muutamia päiviä sitten maailmassa meni rikki 100 miljoonan koronavirustapauksen raja, nyt niitä on jo muutamia miljoonia enemmän.

– Niin kauan kuin meillä on talvi Euroopassa, niin riski sille, että epidemia on kiihtymässä, on täysin mahdollista, Salminen arvioi tilannetta eurooppalaiselta kantilta.

– Tapausmäärät Suomessa ovat alkuvuodesta nousseet, tuleeko tästä pysyvä trendi, jää nähtäväksi.

Salminen kiitteli suomalaisia siitä, että koronavirustesteihin hakeutuneiden määrät Suomessa ovat taas nousseet, suomalaiset ovat vuodenvaihteen molemmin puolin sijoittuneen nuupahtamisen jälkeen taas hakeutuneet aktiivisesti testeihin. Positiivisten näytteiden osuus on nyt noin 2,5 prosenttia otetuista näytteistä.

Korona sulki lämpölaitostyömaan Vuosaaressa – vaikuttaa jopa sataan työntekijään

Hus ei suosittele, mutta muu Uusimaa joutunee vapauttamaan lasten harrastuksia pääkaupunkiseudun perässä – "Veikkaukseni on, että määrä lähtee nousuun", sanoo johtajaylilääkäri

Koronatartunnat kääntyivät taas nousuun – synkän arvion mukaan laajempiin rokotuksiin päästään vasta kesän jälkeen

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut