Otto Andersson, kolumni: Uuden edessä Itä-Uudellamaalla

Kuntavaalit lähestyvät. Seuraavat neljä vuotta ovat mielenkiintoiset kunnallispolitiikassa. Kaikissa kunnissa on omat erityiskysymyksensä, joita valtuutetut saavat pohtia. Samalla yksi kysymys tulee kaikissa Suomen kunnissa olemaan hyvin keskeinen. Hoito ja hoiva. Eli lääkäriin pääsy, neuvolapalvelut, ikäihmisten kotihoito sekä tuettu palveluasuminen, sosiaalipalvelut ja moni muu asia. Lista on pitkä. Mutta, miksi nämä aina tärkeät asiat ovat erityisen ajankohtaisia juuri nyt?

Sosiaali- ja terveydenhuolto on muutaman vuoden päästä siirtymässä pois kunnista hyvinvointialueille (aikaisemmin puhuttiin maakunnista). Esimerkiksi Itä-Uudellamaalla hoito- ja hoivapalveluista vastaisi jatkossa Itä-Uudenmaan hyvinvointialue. Seuraavien vuosien aikana ratkaistaan siksi hyvin pitkälti, miten sosiaali- ja terveydenhuolto tullaan järjestämään Itä-Uudellamaalla. Kunnilla ja kuntapäättäjillä on tässä valmistavassa työssä keskeinen rooli.

Meille loviisalaisille on tietenkin ratkaisevan tärkeää, että esimerkiksi oma terveyskeskuksemme säilyy ja vanhuspalvelut pysyvät omassa kunnassamme, vain muutamia esimerkkejä mainitakseni. Ymmärrettävästi samankaltaiset kysymykset ovat ajankohtaisia kaikissa muissakin kunnissa. Tämän lisäksi on syytä vakavasti harkita ns. liikkuvan terveysaseman käyttöönottoa. Eli, että terveyspalveluita tuotaisiin säännöllisesti ihmisten lähelle, eri puolilla Itä-Uuttamaata, kaupunkikeskusten ulkopuolella. Uusi tekniikka antaa tässä uusia mahdollisuuksia.

Kaikkien itäuusmaalaisten etu on myös se, että meidän yhteisen sairaalamme eli Porvoon sairaalan asemaa vahvistettaisiin. Porvoon sairaalaan tulee tarjota laajasti ja monipuolisesti sairaanhoitoa, suomeksi ja ruotsiksi. Tässä tarvitsemme voimakasta itäuusmaalaista edunvalvontaa Helsingin suuntaan. Yhdessä olemme vahvempia. Alueellisen yhteistyön on muutenkin toimittava, jotta voimme turvata hoito- ja hoivapalvelut koko Itä-Uudellamaalla. Tältä osin alku oli lupaava, kun Itä-Uudenmaan kuntien edustajat kokoustivat tämän asian äärellä runsas viikko sitten. Tunnelma oli rakentava ja yhteistyöhenkinen. Sillä tiellä on sekä hyvä että syytä jatkaa.

Kirjoittaja Otto Andersson on Loviisan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja työskentelee RKP:n ministeriryhmän erityisavustajana

Tarvitsemme voimakasta itäuusmaalaista edunvalvontaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut