Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työterveyslaitos: ffp-suojainten laajaan käyttöön ei tarvetta – "Arjen käyttöön riittää kirurginen maski"

Työterveyslaitoksen mukaan Suomessa ei ole syytä ffp-luokan suojainten laajempaan käyttöön. Arjen käyttöön riittää kirurginen maski.

Sosiaali- ja terveysministeriö antoi Työterveyslaitokselle tehtäväksi selvittää, olisiko ffp-luokan suojaimet syytä ottaa laajempaan käyttöön myös Suomessa. Keski-Euroopan huonontunut koronavirustilanne on saanut muun muassa Saksan suosittelemaan ffp2-luokan suojainten käyttöä kansalaisilleen.

Terveydenhuollon asiantuntijoiden mukaan koronavirus tarttuu ennen kaikkea lähietäisyydellä pisaratartuntana. Tärkeimmät tartunnan torjuntakeinot ovat turvavälit, käsien pesu ja yskimishygienia.

Oikein käytettynä suu-nenäsuojain eli niin sanottu kirurginen maski vähentää pisaratartunnan levittämisen riskiä. Kirurgisia maskeja käytetään muun muassa sairaaloissa leikkauksissa.

– Arjen käyttöön riittää kirurginen maski, eikä ffp2-tason hengityksensuojaimia tarvitse ottaa laajempaan käyttöön Suomessa, sanoo pääjohtaja Antti Koivula Työterveyslaitoksen tiedotteessa.

Kirurginen maski on kertakäyttöinen ja sen tunnistaa CE EN 14683 -merkinnästä. Maskeja voi ostaa esimerkiksi ruokamarketeista.

Kirurgisia maskeja on saatavilla, joten niiden käyttöä voi lisätä. Työterveyslaitoksen mukaan ffp2-luokan hengityksensuojaimet tulee varata henkilöille, jotka työssään tarvitsevat tehokasta suojausta.

Esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaiset tarvitsevat ffp2-suojaimia aerosolia tuottavissa toimenpiteissä. Myös esimerkiksi teollisuudessa on monia työtehtäviä, joissa on terveydelle haitallisia pölyjä ja siksi niissä tarvitaan ffp2-suojaimia.

Työnantaja vastaa työntekijöiden terveydestä ja turvallisuudesta työssä ja päättää riskinarvioinnin perusteella tarvittavasta suojauksesta, toteaa Työterveyslaitos tiedotteessa.

Koronvirustilanteessa työnantaja ottaa riskinarvioinnissa huomioon myös alueelliset suositukset. Työntekijän lakisääteinen velvoite on noudattaa työnantajan työturvallisuutta koskevia ohjeita.

Suomessa tautitilanne on parempi kuin monessa muussa maassa, mutta on Työterveyslaitoksen mukaan meilläkin monin paikoin huononemassa. Tilanne voi nopeasti muuttua uusien virusmuunnosten vuoksi.