Arviointiryhmä | Lapinjärvi vältti selvitystilan, mutta tasapainottamisohjelma jatkuu vuoteen 2024 saakka

Arviointiryhmän mielestä kunnan toimenpiteet ovat olleet riittäviä eikä kuntaliitosselvitystä käynnistetä.

Lapinjärven kunnan taloudellista tilaa selvittänyt arviointiryhmä ei ehdota tässä vaiheessa erityisen kuntajakoselvityksen asettamista Lapinjärven kunnan osalta. Työryhmän loppuraportti valmistui keskiviikkona.

Lapinjärvi on ollut erittäin vaikean taloudellisen tilanteen vuoksi valtion arviointimenettelyssä kesästä 2020 asti. Syynä on ollut kriisikuntakriteerin täyttyminen konsernin alijäämän ylittäessä kuntalaissa asetetut raja-arvot kahtena vuonna peräkkäin. Talouden tasapainotussuunnitelmaa laadittiin lähes koko vuosi 2020.

– Olo on helpottunut ja kiitollinen. Lapinjärven kunta jatkaa itsenäisenä kuntana kunnassa tehtyjen ja suunniteltujen toimenpiteiden johdosta, kunnanjohtaja Tiina Heikka totesi kunnan tiedotteessa.

Talouden tasapainotustoimet, jotka valtuusto on hyväksynyt ovat: veroprosenttien nosto, talouden ja toiminnan sopeuttaminen ja kohentaminen, joka jatkuu vielä vuoteen 2024 saakka. Myös valmistelussa oleva Kymenlaakson Sähkö Oy:n osakkeiden osittainen myynti on osa tasapainottamistoimia.

Toimenpiteiden toteutusta seurataan edelleen valtion toimesta ja sitoutumista kunnan talouden tasapainossa pitämiseen vaaditaan myös tulevilta kunnan luottamushenkilöiltä, tiedotteessa todetaan. Menettely voidaan käynnistää uudestaan, jos kunta ei toteuta toimenpiteitä, joihin se on talouden tasapainotusohjelmassa sitoutunut ja täyttää edelleen kriisikuntakriteerit.

– Tilanne ei ole ohi, mutta voiton puolella ollaan. Kiitos kuuluu päätökset tehneille luottamushenkilöille sekä äärimmäisen sitoutuneelle kunnan henkilöstölle, kunnanjohtaja Tiina Heikka kiittelee.

– Meillä on selkeä tulevaisuuden näkymä ja hyvä sitoutuminen kunnan toiminnan kehittämiseen. Paljon on tullut nyt myönteisiä uutisia kuntaan, niin tästä on hyvä jatkaa, kunnanjohtaja totesi.

– Hyviä uutisia ovat Lapinjärven kunnan väkiluvun kasvu plussan puolelle usean laskevan vuoden jälkeen ja näyttää myös siltä, että teemme hyvän tuloksen vuodelta 2020. Iloitsen myös siitä, että lapinjärveläiselle yritykselle on annettu myönteinen biokaasun tankkausaseman investointitukipäätös. Eli paljon hyvää on meneillään ja tuloillaan, Heikka iloitsi.

Valtiovarainministeriö nimesi Lapinjärven kuntaa kuultuaan arviointiryhmän puheenjohtajaksi hallintotieteiden maisteri Kimmo Behmin. Lapinjärven kunnan nimeämänä jäsenenä ryhmässä toimi Lapinjärven kunnanjohtaja Tiina Heikka ja valtiovarainministeriön nimeämänä jäsenenä neuvotteleva virkamies Vesa Lappalainen.

Arviointiryhmän pysyvinä asiantuntijoina valtiovarainministeriöstä toimivat neuvotteleva virkamies Ville Salonen ja neuvotteleva virkamies Anu Hernesmaa, joka toimi myös arviointiryhmän sihteerinä. Arviointiryhmän kokouksiin osallistuivat lisäksi Lapinjärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Kim Jordas ja taloussuunnittelija Christina Bosas, joka oli myös kunnan henkilöstön edustaja.

Kimmo Behm tietää miltä päättäjistä tuntuu, kun arviointimenettelyyn lähdetään: ”Valtuutetut tuntee, että nyt ollaan veitsen terällä”

Vaikeita päätöksiä Lapinjärvellä – talousarvio hyväksyttiin yksimielisesti, mutta raskain mielin

Lapinjärvi lähti kiviselle tielle

Lapinjärvi myymässä osaa sähköosakkeista – ”Jos haluamme taseen kuntoon kerralla, niin tämä on se ainoa tapa”

Väistämätöntäkin kannattaa silti yrittää lykätä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut