Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

"10–20 senttimetriä" – Lunta tulossa lisää jo sulaneen tilalle

Lunta saadaan jälleen lisää maahan jo poissulaneen tilalle laajoilla alueilla Suomessa. Forecan ennusteen mukaan sade voi paikoin tulla varsinkin viikon alkupuolella myös vetenä ja räntänä.

Viime viikolla satanut lumi on jo osittain ehtinyt sulaa monin paikoin, koska lämpötila on ollut plussan puolella jo useamman päivän ajan esimerkiksi Helsingissä.

– Yhteensä tiistain, keskiviikon ja torstain aikana lunta tulee yleisesti 10–20 senttimetriä etelään, maan keskiosaan sekä Kainuuseen. Isossa osassa Pohjois-Pohjanmaata ja Pohjois-Lapissa lumikertymä on 5–15 senttimetriä, muualla maassa muutamia senttimetrejä, kertoo meteorologi Jenna Salminen Forecan uutisissa.

Salmisen mukaan lumimäärä, joka jää maahan, on monin paikoin vähäisempi eli noin 5–10 senttimetriä. Idässä lumi sataa pääosin tiistain ja keskiviikon aikana, lännessä lunta kertyy vähän väliä viikon mittaan.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan lumisadealue leviää Suomeen kaakon suunnalta lähivuorokauden aikana maan etelä- ja keskiosaan sekä myös Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Eteläisemmässä Suomessa liikennesää on mahdollisesti vaarallista Suomen länsiosaa lukuun ottamatta tiistaina.

Keskiviikkona varoitetaan mahdollisesti vaarallisesta liikennesäästä koko Suomen eteläisemmässä osassa lukuun ottamatta Etelä-Karjalaa ja Kymenlaaksoa.

Forecan mukaan sään ennustetaan kylmenevän koko maassa pakkasille viikon edetessä. Keskiviikkona lumisateet painottuvat länteen, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen, mahdollisesti lumisateita yltää myös Etelä-Lappiin. Idässä tulee lumikuuroja, päivällä kaakonkulmalla voi tulla paikoin vetisempääkin sadetta.

Keskiviikon päivälämpötila on etelässä ja idässä nollan molemmin puolin, lännessä ollaan jo pakkasen puolella. Ennusteen mukaan sää kylmenee torstaina. Liikkeellä olevat sateet ovat yleisesti lunta.

Loppuviikolla ennusteen epävarmuus kasvaa. Mahdollisesti tulossa on matalapaine, joka tuo lisää lumisateita.

– Muutokset tuon matalapaineen liikkeissä määrittelevät, pysytäänkö Suomessa laajalti pikkupakkasilla vai alkaako etelässäkin pakastua taas reippaammalla otteella. Lapissa kylmenevä sää vaikuttaisi todennäköisemmältä, Jenna Salminen toteaa.

Helsinkiläinen Tiuku, 16, tarjoaa nyt apua lumitöihin, toiveena taskurahan tienaus – "Jos aloittaa ansaitsemisen jo nuorena, se kannustaa itsenäiseen elämään"

Onko lumityökoneen möykkä pihalla yöllä ok?

Nyt sitä piisaa, mutta vähälumisissa talvissa on myös huolestuttava ilmiö: "Marialle tämä on ihan uusi juttu", sanoo 6-vuotiaan isä

Runsas lumimäärä moninkertaistaa autojen vahingot –  pellit rytisevät ahtailla väylillä ja auraajat naarmuttavat kylkiä

Kaupunkilaiset lumisotasilla ja kaivamispuuhissa – Huikeat kuvat näyttävät miten helsinkiläinen ottaa ilon irti sekä yrittää saada arjen rullaamaan

Karvasuksi kutittelee hiihtokansaa – mutta onko voideltava sittenkin parempi "pertsassa"?

Kamppiin nousi jättimäinen lumivuori – Ensi viikolla alkaa katujen täysputsaus: Pois hinattavan auton omistajaa odottaa noin satasen lasku