Poliisin selvitti huumeiden salakuljetusketjun – Hollannista tuotua kokaiinia levitettiin Helsingin ja Turun seuduilla

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi laajan esitutkinnan huumausainekaupasta, jossa Hollannista tuotiin Suomeen kokaiinia. Vuoden aikana kokaiinia tuotiin yli kaksi kiloa ja niillä on hankittu jopa 250 000 euron edestä rikoshyötyä.

Useita henkilöitä on ollut pidätettynä ja osa on edelleen tutkintavankeudessa. Kolme pidätettyä on parikymppisiä hollantilaisia miehiä.

Keskusrikospoliisi ja Lounais-Suomen poliisilaitos tutkivat rikoskokonaisuutta yhdessä ja laajaa yhteistyötä tehtiin myös Hollannin poliisin kanssa.

Kokaiinia on levitetty Helsingin ja Turun seuduilla. Poliisi pääsi salakuljetusorganisaation jäljille alkukesällä viime vuonna. Rajavartiolaitos profiloi poliisin tietojen perusteella kaksi hollantilaista miestä mahdollisiksi huumeiden salakuljettajiksi.

Epäillyt majoittuivat Helsingin keskustan hotellin kahteen eri huoneeseen. Poliisi teki niihin kotietsinnän ja takavarikoi 380 grammaa kokaiinia. Huumeet oli salakuljetettu Suomeen kehonsisäisesti.

Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Aki Lahtinen muistuttaa, että huumeiden kuljettaminen kehon sisällä on hengenvaarallista ja riskialtista

– Huumausaineen pääseminen elimistöön johtaa suurella todennäköisyydellä salakuljettajan kuolemaan, Lahtinen toteaa tiedotteessa.

Takavarikko käynnisti laajan tutkinnan, jossa poliisi selvitti neljä aikaisempaa huumausaineiden maahantuontikertaa viime ja edellisenä vuonna.

Esitutkinnassa selvitettiin myös huumeiden levitystä ja poliisi iski suomalaisten epäiltyjen johtamiin levitysorganisaatioihin Turussa ja Helsingissä.

Hollantilaisten epäillään aloittaneen huumausaineiden levityksen internetin kautta luodun kontaktin kautta Turun seudulla, josta oli vuokrattu myös varastoja pitkäaikaiseen käyttöön.

Markkinan laajentamiseksi epäillyt olivat aloittamassa huumausaineiden levitystä pääkaupunkiseudulle ja kiinniottopäivänä epäillyt olivat tehneet kokaiinin säilytystä varten pitkäaikaisen vuokrasopimuksen varastotiloihin Helsingissä.

Vuoden aikana kokaiinia on tuotu maahan noin 2 100 grammaa. Tutkintavankeudessa on ollut tai on edelleen neljä henkilöä, joista kolme on hollantilaista vähän yli 20-vuotiasta miestä. Lisäksi pidätettynä tai kiinniotettuna on ollut viisi muuta henkilöä.

Poliisi on takavarikoinut kokaiinia noin 400 grammaa, käteistä rahaa noin 35 000 euroa, vähäisen määrän amfetamiinia ja muita huumausaineita sekä kymmeniä lääkepillereitä. Rikoksilla on hankittu jopa 250 000 euron rikoshyöty.

– Tutkinnassa tehtiin aktiivista ja reaaliaikaista yhteistyötä Europolin, siellä työskentelevien Hollannin ja Suomen poliisiyhdysmiesten ja Hollannin poliisin kanssa tiedonvaihdossa ja poliisioperaatioiden valmistelussa. Suomen poliisi muun muassa osallistui viime elokuussa Utrechtissä Hollannin poliisin suorittamiin hollantilaisten epäiltyjen kotietsintöihin, Lahtinen kertoo.

Esitutkinta siirtyi Länsi-Suomen syyttäjäalueelle syyteharkintaan tänään tiistaina.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut