Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Niitä varmuudella tulee lisää" – uuden koronavirustyypin aiheuttamat tautitapaukset ovat nyt iso huolenaihe Suomessa

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi hallituksen 13. tammikuuta tapahtuneista neuvotteluista muun muassa seuraavaa:

– Kuntien ja alueiden on syytä jatkaa rajoitustoimia, eikä niitä pidä tässä vaiheessa purkaa. Leviämisvaiheen toimenpiteet on toteutettava täysimääräisesti ja yhdenmukaisesti.

Vaikka koronavirustautitilanne on Suomessa parempi kuin useimmissa muissa Euroopan maissa, aiheuttaa etenkin uusi koronavirusmuunnos nyt huolta ja tulee aiheuttamaan epidemian kiihtymisen riskin. Uusi koronavirusmuunnos leviää mitä ilmeisimmin selvästi nopeammin kuin muut koronaviruksen alatyypit.

Suomessa on nyt 61 uuden virustyypin aiheuttamaa tautitapausta.

– Ja niitä varmuudella tulee lisää, sanoi THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilannekatsauksessa 14. tammikuuta.

Ison-Britannian lisäksi uusi virustyyppi on levinnyt nopeasti esimerkiksi Irlannissa: siellä tilanne oli alkutalvesta vielä Suomen kaltainen, mutta tilanne muuttui dramaattisesti huonompaan suuntaa muutamien viikkojen aikana.

Helsinki julkaisi kaupunginosien uudet koronatilastot – Kaikkein eniten tartuntoja nyt muualla kuin Itä-Helsingissä

Suomessa pelättiin, että joulunajan ja uudenvuoden juhlapyhien kokoontumisista alkaisi uusi tartuntamäärien lisääntyminen, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että näin ei onneksi ole päässyt käymään. Vuodenvaihteen tapaamisten vaikutus voidaan vielä nähdä viiveellä. Tämän hetken tunnusluvut sopivat epidemian kasvun pysähtymiseen joulukuussa. Tartuntoja todetaan Suomessa kuitenkin edelleen paljon ja koronavirus leviää väestössä joka puolella Suomea.

Rokotukset koronavirusta vastaan nopeutuvat sitä mukaan kun rokotteita saadaan Suomeen lisää. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten rokottamisten lisäksi on aloitettu hoivakotien asukkaiden ja henkilöstön rokotus. Seuraava rokotettavien ryhmä on ikääntyneet yli 80-vuotiaat.

Huolestuttavaa on se, että ihmiset hakeutuvat koronatesteihin entistä harvemmin. Marras–joulukuussa viikoilla 48–49 testejä tehtiin yli 130 000 viikossa, kun vuoden ensimmäisellä viikolla testejä tehtiin alle 70 000. Viikonloppuisin testejä tehdään usein huomattavasti vähemmän kuin arkena. Matalammat testimäärät voivat olla viite siitä, että kaikki oireiset eivät ole hakeutuneet aktiivisesti testeihin. Tällöin osa tartunnoista jää havaitsematta.

Vuoden 2021 ensimmäisen viikon aikana tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 1 787 uutta tapausta, mikä on parikymmentä tapausta vähemmän kuin edellisellä viikolla. Yli puolet uusista tartunnoista todettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 32 tapausta 100 000 asukasta kohden, mikä on samaa tasoa kuin edellisellä viikolla.

Sairaalahoitoa tarvitsevia covid-19-potilaita oli 13. tammikuuta hieman vähemmän kuin edellisillä viikoilla, yhteensä 150. Perusterveydenhuollossa osastohoidossa oli 52 potilasta, erikoissairaanhoidossa 70 potilasta ja tehohoidossa 28 potilasta. Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 610.

THL:ltä tiukka suositus: vältä kaikkea matkustamista kolmeen maahan äläkä matkusta edes kotimaassa, ellei ole pakko

Helsinki-Vantaalla on ollut näin hiljaista viimeksi 1980-luvulla – Suomen lentoasemilla viime vuonna 20 miljoonan matkustajan romahdus

SPR hakee satoja vapaaehtoisia avuksi koronarokotuksiin Helsingissä ja Vantaalla – kaupungit pyysivät apua

Korona levisi päihteidenkäyttäjien asumisyksikössä Helsingissä – 32 asukkaalla tartunta vuodenvaihteessa

Maskisuositus laajenee kouluissa – nyt myös 6. luokkalaisille maskit