Rintasyöpäyhdistys ei saanut avustusta, vertaistukea jatketaan

Eija Kosonen

Eija Kosonen

Valtakunnallinen Rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finland ei saanut Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lta jatkoa yhdistyksen toiminnan turvaavalle avustukselle. Loviisassa yhdistys jatkaa vertaistukeaan.

Rintasyöpäyhdistys on potilasyhdistys, joka tarjoaa vertaistukea, tietoa ja toivoa rintasyöpään sairastuneen koko perheelle. Se kehittää jatkuvasti uusia tuen muotoja jäsentensä toiveita kuunnellen.

Yhdistyksellä on kaksi kokoaikaista työntekijää: toiminnanjohtaja ja syöpäsairaanhoitaja. Toiminnanjohtajan palkkauksen osalta yhdistys on täysin riippuvainen STEA:n avustuksesta.

– Ilman toiminnanjohtajan työpanosta yhdistys ei pysty tarjoamaan vertaistukea ja tietoa sairastuneille nykyisessä laajuudessa, puhumattakaan edunvalvonnasta, yhdenvertaisuuden vaalimisesta tai yhteistyöstä muiden sote-alueen toimijoiden sekä syöpäjärjestöjen kanssa, yhdistyksen tiedotteessa todetaan.

– Lähinnä vapaaehtoisvoimin toimivan yhdistyksen resurssit eivät riitä mainittujen tehtävien hoitamiseen riittävässä laajuudessa.

Nykyisen toiminnan jatkamiseksi yhdistys haki STEA:lta neljännen vuoden hankerahoitusta, mutta jäi ainoana syöpäjärjestönä ilman avustusta.

– Yhdistys edustaa kuitenkin suurta potilasryhmää. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain noin 5 000 naista ja 20 miestä.

Loviisassa yhdistyksen toiminta jatkuu, vaikka onkin nyt koronatauolla helmikuun loppuun.

– Näillä näkymin toiminta jatkuu heti, kun koronarajoitukset sallivat, koulutettu vertaistukihenkilö ja Loviisan vertaistuen yhteyshenkilö Nina Lappalainen sanoo.

Hän perusti keväällä WhatsApp-ryhmän.

– Näin voimme tukea toisiamme etänä. Ryhmässä on tällä hetkellä 15 henkilöä.

Uusia jäseniä yritetään saada toiminnan turvaamiseksi.

– Kokoukset vedetään vapaaehtoisvoimin, mutta esimerkiksi tiloista maksamme vuokraa joka kerta, Lappalainen toteaa.

Mukaan haluavat voivat lähettää sähköpostia osoitteeseen loviisa@europadonna.fi

Loviisan kokouksissa käy henkilöitä myös Porvoosta ja sanaa on levitetty Kotkankin suuntaan.

– Olemme toimittaneet KOKS:in syöpäosastolle materiaalia ja toivon, että sieltäkin tullaan mukaan jos tuntuu siltä, että tukea tarvitaan.

Suurin huoli Lappalaisen mielestä on nyt kuitenkin varojen saaminen, jotta Rintasyöpäyhdistys Europa Donnan toiminnanjohtaja voisi jatkaa.

Yhdistys on käynnistänyt kampanjan kannatusjäsenien ja yritysjäsenien saamiseksi mukaan.

Myös lahjoitukset ovat tervetulleita.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.