Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pysäköinti taloyhtiöiden pihoilla ajautunut jopa kaoottiseksi – lainmuutos vei tärkeän valvontakeinon

Viime kesänä voimaan tullut uusi tieliikennelaki on johtanut hankaliin pysäköintiongelmiin taloyhtiöiden pihoilla.

Tieliikennelaki ei sisällä säännöstä, jonka mukaan pysäköinti yksityisellä alueella olisi kiellettyä ilman maanomistajan tai -haltijan lupaa.

Säännöksen puuttumisen vuoksi yksityiset alueet, kuten taloyhtiön piha-alueet, jäivät kunnallisen pysäköinninvalvonnan ulkopuolelle. Joillakin paikkakunnilla kunnallinen pysäköinninvalvonta on ilmoittanut taloyhtiöille, ettei se pysty puuttumaan tilanteeseen, jos joku on pysäköinyt vastoin taloyhtiön pysäköintisääntöjä.

– Olemme saaneet pysäköintiongelmasta runsaasti yhteydenottoja eri puolilta maata, ja taloyhtiöiden tilanne on todella vaikea, kun ne eivät pysty kääntymään kunnallisen pysäköinninvalvonnan puoleen, kertoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen tiedotteessa.

Valvonta olisi edelleen mahdollista maastoliikennelain perusteella, vaikka tieliikennelain perusteella se ei enää sitä ole.

Pynnönen toteaa, että maastoliikennelakia sovelletaan moottorikäyttöisten ajoneuvojen käyttöön maastossa.

– Asuinrakennusten yhteydessä sijaitseva taloyhtiön pysäköintialue ei mielestämme ole maastoa, eikä siten sovellu maastoliikennelain piiriin.

Kiinteistöliitto on ehdottanut liikenne- ja viestintäministeriölle, ympäristöministeriölle ja oikeusministeriölle tilanteen korjaamista pikaisesti lainmuutoksella.

– Yksinkertaisinta olisi palauttaa tieliikennelakiin siinä aiemmin ollut maininta siitä, että pysäköinti yksityisalueella on kielletty ilman maanomistajan lupaa, Pynnönen sanoo.

Kiinteistöliitto katsoo, että tilanne olisi korjattava nopeasti. Isoimpien kaupunkien keskeisillä paikoilla sijaitsevissa taloyhtiöissä lainmuutos on tällä haavaa ajanut pysäköintitilanteen paikoin suorastaan kaoottiseksi, eikä tilanteeseen pystytä nykylain perusteella nopeasti puuttumaan.