"Ikääntyneidenkin rokottaminen voi kestää muutaman kuukauden" – Näin koronarokotukset etenevät Hus-alueella nyt ja kevään mittaan

Hus-alueella on tähän mennessä toimitettu eteenpäin vajaat 5 000 koronavirusrokotetta ja valtaosa niistä on myös annettu, kertoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Husista.

Julkisuudessa on kritisoitu rokottamisen hitautta, mutta Ruotsalainen huomauttaa, että Hus-alueella on rokotettu vasta hyvin lyhyt aika eli 1,5 viikkoa. Lisäksi rokotteita on tullut huomattavasti odotettua vähemmän, joten massarokotuksiin ei hänen mukaansa olisi ollut mitään mahdollisuutta. Koska ohjeena on ollut myös toisen rokoteannoksen säilyttäminen tulleista eristä, nopeampaan toimintaan ei olisi pystytty.

– Olemme joutuneet tekemään suunnitelmat niin, että vasta jouluviikolla saimme tietää Suomeen varmuudella saatavasta ensimmäisestä pienestä erästä. Sen jälkeen tulevien erien suuruudesta tai ajankohdista ei ollut tietoa tai varmuutta. Lisäksi viralliset rokotusohjeet valmistuivat vasta jouluviikolla, kun Euroopan Lääkevirasto (EMA) hyväksyi rokotteen.

Ruotsalaisen mukaan Husissa ei vielä analysoida yksikkö- tai osastokohtaisia rokotuskattavuuksia, koska ne tarkastetaan vasta toisen rokoteannoksen jälkeen. Vasta kaksi rokoteannosta suojaa.

Husissa noudatetaan Ruotsalaisen mukaan tarkasti kansallista rokotejärjestystä.

– Tämän ja viime viikon rokotukset ovat kohdistuneet Husissa ja pääkaupunkiseudulla terveydenhuollon henkilöstöön, mutta Helsinki aloitti jo myös ikääntyneiden hoivalaitosten asukkaiden rokotukset. Ensi viikolla rokotukset pääsevät vauhtiin kaikissa kunnissa.

Jos rokotteita on paljon, työikäisen väestön ikäryhmäjakoa ei tarvitse tehdä niin tarkkaan.

Rokottaminen on hoivalaitosten lisäksi aloitettu muun muassa koronapotilaita hoitavilla osastoilla, päivystyksissä, ensihoidossa, infektioterveysasemilla ja koronanäytteenottoon osallistuvilla.

Erikoissairaanhoidossa ensimmäiseen kohderyhmään kuuluu Eeva Ruotsalaisen mukaan noin 6 000 rokotettavaa. Kun kuntien ja yksityisen sektorin henkilöstö lasketaan mukaan ensimmäisten rokotteen saajien joukossa on Uudellamaalla 30 000–35 000 työntekijää. Heidän on tarkoitus saada ensimmäinen rokoteannos tammikuussa.

– Hoivalaitosten ikääntyneiden asukkaiden rokotukset toteutetaan tammi-helmikuussa, Ruotsalainen arvioi.

Ensimmäiseen kohderyhmään kuuluva hoitohenkilöstö saa täyden rokotevasteen jo helmikuussa, koska toinen rokoteannos annetaan 3 viikon kuluttua ensimmäisestä.

– Ensimmäinen kohderyhmä muodostaa hyvin pienen osan sote-henkilöstöstä.

Pelkästään Husin erikoissairaanhoidossa työskentelee Ruotsalaisen mukaan liki 27 000 ihmistä.

Väestön joukkorokotukset alkavat helmikuussa ikääntyneistä.

– Hus-alueella on yli seitsemänkymppisiä noin 200 000. Osa on hoivalaitoksissa, osa kotihoidon turvin kotona ja osa kotona asuvia. Voimme rokottaa eri ryhmiä rinnakkain, Eeva Ruotsalainen toteaa.

Eri ryhmien rokottaminen on hyvin erilaista. Helpointa on Ruotsalaisen mukaan rokottaa itse ajan tilaavia ja rokotuspisteelle jalkautuvia ikäihmisiä, koska Pfizerin/BioNTechin rokotteen kuljettaminen on haasteellista. Se on säilytettävä syväjääpakastinlämpötilassa ja se säilyy jääkaappilämpötilassa vain 5 päivää säilyvän. Lisäksi se on käytännössä laimennettava rokotuspaikalla. Siksi sen antaminen kotihoidossa oleville vaatii tarkkaa organisointia.

Rokotteen antamisen jälkeen potilasta pitää vielä seurata 15 minuuttia mahdollisten sivuvaikutusten varalta.

– Ikääntyneidenkin rokottaminen voi kestää muutaman kuukauden, ellemme saa rokotteita isompia eriä, Ruotsalainen sanoo.

Modernan rokotteen saaminen helpottaa tilannetta Ruotsalaisen mukaan vain vähän, Astra-Zenecan rokotteen markkinoille tulo huomattavasti enemmän, sillä sitä on varattu Suomeen noin 3 miljoonaa.

Milloin tavallinen työikäinen ei-riskiryhmäläinen voi odottaa olevansa rokotusvuorossa?

– Kyllä se menee ihan loppukeväälle ja mahdollisesti jopa kesään. Kaikki riippuu edelleen rokotteiden määristä. Se riippuu siitä, milloin Astra-Zeneca saa myyntiluvan. Nyt näyttää, että myyntiluvan saaminen voisi mennä jopa helmikuulle, Eeva Ruotsalainen sanoo.

Ruotsalainen toteaa, että jos Astra-Zenecan rokote saa alkuvaiheessa myyntiluvan vain 18–55-vuotiaille, työikäistä väestöä voidaan alkaa rokottaa aikaisemminkin.

Siitä, missä järjestyksessä työikäisiä aletaan rokottaa, ei ole vielä tietoa, koska kansallisia linjauksia ei ole vielä julkaistu. On mahdollista, että myös tässä ryhmässä järjestys kulkee vanhimmista nuorimpiin.

– Jos rokotteita on paljon, työikäisen väestön ikäryhmäjakoa ei tarvitse tehdä niin tarkkaan. Jos rokotteita on vähän, kannattaisi priorisoida alle 70-vuotiaista perusterveistä ensin 50–70-vuotiaat, koska tiedämme, että vakavan taudin riski lisääntyy alkaen 50-vuotiaista ja erityisesti 70 ikävuoden jälkeen, Ruotsalainen pohtii.

Erikoissairaanhoidon henkilöstön rokotuksissa ikäryhmäjaottelua ei ole tehty, vaan rokotuksiin on kutsuttu priorisointilistan mukaisesti yksiköittäin.

Rokotukset on aloitettu pääkaupunkiseudulta, jossa koronataudin ilmaantuvuus on Uudenmaan suurin. Järjestys on Ruotsalaisen mukaan sovittu kuntien ja kaupunkien kanssa sekä yksityisen sektorin ja siihen on vaikuttanut rokotteiden saatavuus sekä kunkin kunnan valmius.

Kun suurta väestöä aletaan rokottaa, rokotteet jaetaan Ruotsalaisen mukaan kuntien terveydenhuollon henkilöstömäärien mukaan eli väestömäärältään isommissa kunnissa on enemmän sote-työntekijöitä.

Haitat

Vähän sivuvaikutuksia

Rokotuksista ei apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisen mukaan ole tullut juurikaan sivuvaikutuksia.

– Oletimme, että pistokohdan paikalliskipua olisi tullut enemmänkin, koska tällaista lievää, ohimenevää reaktiota on esiintynyt tutkimuksissa.

Vakavammat haittavaikutukset raportoidaan Fimealle. Se on kertonut tiedottavansa haittavaikutuksista sitten, kun niitä on ilmoitettu ainakin viisi. Toistaiseksi Fimea on julkaissut neljä haittavaikutusilmoitusta allergisista reaktioista.

– Erittäin vakavia haittavaikutuksia ei maailmanlaajuisesti ole tietojeni mukaan todettu, vaikka Pfizerin/BioNTechin ja Modernan RNA-rokotteita on annettu jo muutamille miljoonille ihmisille, Ruotsalainen toteaa.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut