Koronarokotukset alkavat – Itä-Uudellemaalle tulossa 750 annosta viikossa ensi viikosta alkaen

Koronarokotukset alkavat Porvoossa maanantaina 11. tammikuuta. Nyt odotetaan rokotteen saapumista. Arkisto/Outi Paappanen

Marita Itävuori

Kaikki on nyt valmiina koronarokotusten aloittamiseksi Porvoon Näsin terveysasemalla, enää odotetaan rokotteiden saapumista.

Näsissä rokotetaan porvoolaisten lisäksi askolalaisia, loviisalaisia ja lapinjärveläisiä. Sipooseen tulee oma rokotuspiste.

– Ensimmäiseksi rokotetaan Näsin osasto 3:n henkilökunta sekä pelastuslaitoksen ensihoidossa työskentelevät, Porvoon kaupungin sosiaali- ja terveystoimen kehittämisjohtaja Katja Blomberg kertoo.

Osasto 3:lla toimii Itä-Uudenmaan ainoa koronapotilaiden hoitoon keskittyvä yksikkö.

Rokotusjärjestys perustuu valtakunnalliseen ohjeistukseen.

Seuraavaksi rokotteen saavat Näsin terveysaseman infektiopoliklinikalla potilaita hoitavat.

Meille on tulossa ensi viikolla 750 rokotetta.

Katja Blomberg, kehittämisjohtaja

Sitten siirrytään rokottamaan ikäihmisten asumispalveluyksiköihin. Kuntien omat yksiköt ja ostopalveluyksiköt ovat samalla viivalla.

– Ikäihmisten asumispalveluyksiköissä rokotetaan ensin henkilökunta. Kuntien työterveyshuolto, eli Loviisassa ja Askolassa Mehiläinen ja Porvoossa Kuninkaantien työterveyshuolto, rokottaa henkilökuntaa ja me itse, eli kaupunki ja kunnat, rokotamme ikäihmisten asumispalveluyksiköissä asuvia.

Rokotukset menevät limittäin, eli rokotetaan sekä henkilökuntaa että asukkaita niin, ettei yhtään rokotetta mene hukkaan.

– Se määrä, joka tänne saadaan, on myös tultava käyttöön.

Palvelutaloissa rokotetaan kaikki, jotka rokotteen haluavat kerralla, eli käytännössä rokotetaan yhdellä kertaa koko yksikkö.

– Pystymme rokottamaan yhden talon 1–2 päivän aikana.

Blomberg lisää, että yhden talon henkilökuntaa tuskin saadaan rokotettua yhdessä päivässä työvuoroista johtuen.

– Henkilökunnan rokottamiseen tulee hieman porrastusta.

Asumispalveluyksikköjen jälkeen vuoroon tulee kriittisen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, eli itäuusmaalaisissa kunnissa se tarkoittaa kotihoidon henkilökuntaa ja asiakkaita, sekä muita kuntoutus- ja vuodeosastoja.

– Sielläkään ei tule mitään ikäporrastusta näille asiakkaille. Sen jälkeen kun siirrytään seuraavaan vaiheeseen, niin lääketieteelliseen riskiarvioon perustuen rokotetaan ikäryhmittäin, alkaen yli 80-vuotiaista.

Sitten vuoroon tulee muu sosiaali- ja terveystoimen henkilöstö.

– Todennäköisesti siinä vaiheessa meillä on muitakin rokotteita käytössä.

Ensimmäisessä vaiheessa käytetään Pfizerin ja BioNTechin kehittämää rokotetta.

– Meille on tulossa ensi viikolla 750 rokotetta. Tämä koskee kaikkia itäuusmaalaisia kuntia, ei vain Porvoota.

Tahdin pitäisi jatkua tasaisena, eli viikolla 3 tulee jälleen 750 korotetta ja viikolla 4 seuraavat 750.

Rokotteiden pitäisi riittää, sillä tiedossa on rokotettavien määrä. Tehosterokote annetaan 21 vuorokauden päästä ensimmäisestä rokotuksesta.

Blomberg toivoo, että ensivaiheessa käytössä olevan rokotteen lisäksi käyttöön saadaan muitakin.

– Toivottavasti myyntiluvan saa seuraava rokote. Se tulee helpottamaan rokottamista, sillä tulevat rokotteet ovat hieman helpompia kuin tämä ensimmäinen.

Loppusuoralla on ainakin Modernan rokote, jonka alun perin uskottiin saatavan käyttöön tammi-helmikuun vaihteessa.

– Siitä ei ole saatu mitään vahvistusta.

Valtakunnallista sähköistä ajanvarausjärjestelmää kehitetään vielä. Se on samanlainen kuin Koronabotti, jonka kautta varataan aika koronatestiin.

– THL seuraa järjestelmän kautta rokotteiden ajanvarausta ja rokotemäärien toimittamista, mutta meiltä siirtyy lisäksi potilastietojärjestelmistä ajantasainen tieto THL:n rokoterekisteriin, eli he seuraavat myös sitä, että rokotukset on oikeasti pistetty. Torstaihin mennessä meillä pitäisi kaikki olla selvillä. Itse pystymme jo järjestämään ajanvarauksen henkilökunnalle.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.