Kävelijät pilaavat latupohjia – tuntikausien vapaaehtoistyö menee hukkaan

Loviisan kaupunki ja yhdistykset ovat päässeet laittamaan Loviisan latuverkkoa kuntoon viime päivinä, kun lunta on jälleen pitkästä aikaa saatu myös etelärannikolle.

Latuja on tehty muun muassa Harmaakalliolle, urheilupaviljongin maastoon, Valkoon ja Liljendaliin.

– Ikävä kyllä olemme saaneet useita yhteydenottoja siitä, että laduilla on liikkeellä myös kävelijöitä ja koiranulkoiluttajia, kertoo infrastruktuuripäällikkö Markus Lindroos.

Yhdessä viestissä todetaan muun muassa näin: "Nyt, kun vihdoin talvi on tullut ja vapaaehtoistyöllä ajettiin hiihtolatuja Harmaakalliolle, niin tänään todettiin, että jalankulkijat olivat ne osittain kokonaan tuhonneet."

Monen tunnin työ latujen tekemiseksi on tuhottu ajattelemattomalla käytöksellä.

Urheilupaviljongin hiihtoladuilla lasten kanssa hiihtämässä ollut puolestaan harmittelee, että kun he tapasivat ladulla koiranulkoiluttajia, niin nämä olivat sitä mieltä, ettei siinä voi hiihtää, koska lunta on niin vähän. Kuitenkin lapset pystyivät hyvin hiihtämään.

Kenttämestari Jukka Gustafsson kertoo, että ongelmia on ollut siinä, etteivät kaikki ulkoilijat ymmärrä tuhoavansa latupohjia.

– Skyttikselle (urheilupaviljongille) on tampattu latupohja, mutta perinteisen hiihdon latuja ei vielä ole.

Harmaakalliolle on saatu vedettyä myös perinteisen hiihdon ladut. Siellä ladut tekee vapaaehtoisvoimin Loviisan Tor.

– Loviisan Tor hoitaa Harmaakallion lenkin sekä arkisin että viikonloppuisin, koska meillä ei ole riittävää määrää kaupungin henkilökuntaa hoitamaan niitä. Me hoidamme arkipäivisin Skyttiksen ladut, viikonloppuisin Tor hoitaa nekin.

– Valkon Vire hoitaa Valkon puolen ladut ja Tesjoella kyläyhdistys.

Gustafsson toivoo, että lyhyen hiihtokauden ajan ladut ja latupohjat saataisiin pidettyä kunnossa ilman turmelemista.

– Vapaaehtoistyötä tehdään paljon. On ymmärrettävää, että he ovat käärmeissään, kun joutuvat tekemään turhaa työtä. He laittavat aamuyöstä latuja kuntoon ja sitten jotkut menevät sinne kävelemään koirien kanssa. Se on ikävää, kun suurimmaksi osaksi hiihtolatujen ylläpito on kuitenkin vapaaehtoistyötä.

Gustafsson muistuttaa myös siitä, että laduilla liikkuminen kävellen voi aiheuttaa jopa onnettomuuksia.

– Jos ladulla sattuu olemaan kävelijöitä ja hiihtäjä tulee isoa mäkeä alas kovalla vauhdilla, niin voi sattua vaikka kuinka pahoja yhteentörmäyksiä. Se on iso riskitekijä.

Kaikki ulkoilijat eivät myöskään välttämättä ymmärrä, että latu ei tarkoita pelkästään perinteisen hiihdon uria, vaan myös luisteluhiihdolle tarkoitettua latupohjaa.

Latujen varsilla Loviisassa on kieltotauluja, joissa määritellään milloin kuntoradoilla ja latupohjilla ei saa liikkua.

Viime talvena ei Loviisaan saatu lainkaan latuja, eikä latukoneella ajettu yhtään kertaa.

– Sen vuoksi hiihtäjätkin ovat varmaan vähän käärmeissään, että kun viime talvena ei päässyt hiihtämään, mutta nyt pääsisi, niin ladut eivät ole kunnossa.

Tällä hetkellä pystyy hiihtämään ainakin Harmaakalliolla ja Urheilupaviljongin laduilla.

– Urheilupaviljongilla on tampattu 3 ja 5 kilometrin ladut ja todennäköisesti saadaan 7,5 ja 10 kilometrin ladutkin valmiiksi.

 – Harmaakalliolla on 3 kilometrin valaistu latu, jota on kunnostettu vapaaehtoisvoimin.

Vaikka latuja onkin saatu tehtyä, niin Gustafsson toteaa, että jos kunnon latupohjia havittelee, tarvittaisiin vielä vähän enemmän lunta.

– Silloin saataisiin luisteluhiihdon lisäksi myös perinteisen ladut. Nyt on paikka paikoin niin vähän lunta, että kun sinne laittaa ladun, se raapii maan esiin.

Tietoja Loviisan hiihtoladuista: www.loviisa.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/harrastukset-ja-vapaa-aika/liikunta-ja-ulkoilu/liikuntapaikat-ja-tilat/ulkoilu-ja-luonnon-virkistyskaytto/

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut