Suomalainen klassikko nappasi käytetty joululahja -tittelin – harva antaa lahjaksi käytetyn tavaran, vaikka se olisi lahjan saajalle ihan ok

Aalto-maljakko sai äänestyksessä 22 prosenttia äänistä. Arkisto / Marko Happo
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Vuoden käytetty joululahja 2020 -tittelin saa tänä vuonna Iittalan Aalto-maljakko. Toiseksi sijoittuivat Lego-palikat ja kolmanneksi PlayStation 4 -pelikonsoli. Vuoden käytetty joululahja on esine, jonka suomalaiset mieluiten antaisivat tai saisivat joululahjaksi käytettynä, kerrotaan netin kauppapaikka Tori.fi:n tiedotteessa. Vuoden käytetty joululahja valittiin tänä vuonna toista kertaa. Viime vuonna kunniamaininnan sai Artek-jakkara.

Vuoden käytetty joululahja edustaa tiedotteen mukaan kestävää kehitystä, laadukkuutta, pitkäikäisyyttä ja hyvää jälleenmyyntiarvoa. Kyseessä on tuote, joka säilyttää arvonsa ajassa ja kestää käyttöä. Vuoden käytetty joululahja 2020 -valinnan tekivät suomalaiset vapaalla nimettömällä äänestyksellä Tori.fi:ssä, ääniä annettiin 5 080, Aalto-maljakko sai 22 prosenttia äänistä. Esivalintaraati nimesi ensin listan 17 ehdokkaasta, joista suomalaiset äänestivät suosikkinsa.

Lego-palikat nappasivat toisen sijan Vuoden käytetty joululahja 2020 -äänestyksessä. Arkisto / Else Kyhälä

– Suomalaiset kuluttajat tekivät erittäin osuvan valinnan. Aalto-maljakko on hyvä malli niin tuotesuunnittelulle kuin kuluttamisellekin. Kaikin tavoin kestävä tuote, joka säilyttää ajankohtaisuutensa. Suuret onnittelut Iittalalle, Tori.fi:n vertaiskauppatuntija Laura Kuusela sanoo tiedotteessa.

Torin teettämän kyselytutkimuksen vastausten mukaan 53 prosenttia aikuisista ei ole koskaan antanut käytettyä joululahjaa, mutta hyvin harva – vain 14 prosenttia aikuisista – karsastaa käytetyn lahjan saamista.

– Suurin hidaste käytetyille lahjoille on antajien ja saajien ajattelussa oleva epäsuhta. Käytetyn tavaran lahjoittaminen on perinteisesti mielletty töykeäksi, pihistelyksi ja ylipäätään noloksi. Vaikka ratkaisevaahan on laadukkuus, tarpeellisuus ja pitkäikäisyys. Ei se, onko joku käyttänyt tavaraa aikaisemmin. Lahjan saajan asemassa käytetty lahja ei ole suomalaisille ongelma. Ongelma on lähinnä lahjojen antajien mielikuvissa, Kuusela jatkaa.

Vuoden käytetty joululahja -äänestyksessä korostui tällä kertaa nuorekas elektroniikka. Iittalan Aalto-maljakon ja Legojen jälkeen tulivat PlayStation 4, iPhone ja bluetooth-kaiutin. 17 ehdokkaan lista koostui Tori.fi-kauppapaikan suosituimpien brändien tuotteista sekä tämän hetken ylipäätään trendikkäimmistä käyttötavaroista. Mukana olivat muun muassa urheilukello, lihashuoltovasara, Oura-sormus ja Mariskooli.

Jaa kierrätysvinkkisi – HSY:n kilpailussa etsitään ratkaisuja lajittelun helpottamiseen kotona

Alppilaan syntyi yllättävä vintagekauppojen keskittymä, läheisyys on uniikkeja vaatteita myyville yrittäjille vain etu: "Harvempi lähtee kauas yhden liikkeen takia"

Konalan Sortti-asema ei aukeakaan vielä joulukuussa viikonlopuiksi

”Laitetta ei kannata säilyttää pöytälaatikossa" – Huoli tietoturvasta hidastaa puhelimien kierrätystä

Jopa 20 prosenttia jätteestä on itse asiassa käyttökelpoista tavaraa – Pääkaupunkiseudulle tulossa uudenlainen yhden luukun kierrätyspiste

Hyvinvoiva keskiluokka innostui köyhäilemään – omistaminen ei kiinnosta entiseen malliin

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.