Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taivaalla näkyy erittäin harvinainen ilmiö 21. joulukuuta – syttyykö ”joulun tähti” kahden planeetan valovoimasta?

Taivaalla näkyy erittäin harvinainen ilmiö 21. joulukuuta, kun aurinkokunnan suurimmat planeetat, Jupiter ja Saturnus, ovat taivaalla lähimmillään toisiaan maanantaina. Samana päivänä on myös talvipäivänseisaus. Jupiter ohittaa Saturnuksen taivaalla keskimäärin 19,9 vuoden välein, mutta tällä kertaa kaksikko näyttää liki sulautuvan yhteen. Edellisen kerran Jupiter ja Saturnus olivat näin lähekkäin taivaalla vuonna 1623, ja seuraavan kerran ne näkyvät näin tiiviisti vuonna 2080.

Ulkomaisilla avaruusaiheisilla sivustoilla, kuten esimerkiksi space.com-sivustolla puhutaan jopa "christmas starista" eli "joulun tähdestä", mutta Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström kertoo, että mitään isoa valoilmiötä etelälounaan taivaalla ei kuitenkaan nähdä:

– Ei sen niin mene, että planeettojen ollessa taivaalla näkyvissä toistensa lähellä menisi joku "iso taivaan fikkari" päälle, Liljeström kuvailee planeettojen kohtaamista.

Todellisuudessa Jupiter ja Saturnus eivät ole avaruudessa lähekkäin, vaan ne kiertävät Aurinkoa omilla radoillaan, ja ohitus tapahtuu liki 800 miljoonan kilometrin turvavälillä. Planeettojen keskinäistä lähestymistä taivaalla on voinut seurata jo pitkään.

Planeetat voi nähdä paljain silmin. Ne sijaitsevat iltahämärässä hyvin matalalla etelälounaan taivaalla. Jupiter on kaksikosta selvästi kirkkaampi, ja Saturnus näkyy lähes Jupiterissa kiinni olevana pisteenä yläoikealla. Tavallisilla kiikareilla voi erottaa myös neljä suurinta Jupiterin kuuta, jotka sijaitsevat suorana letkana Jupiterin molemmin puolin.

– Planeetoista kirkkain on Venus ja tähdistä Sirius. Jos edelliset laitettaisiin vierekkäin, olisi Venus kirkkaampi, Liljeström kertoo valovoimista.

Ursan mukaan Jupiterin ja Saturnuksen kohtaamisen voi nähdä karkeasti arvioiden Oulun eteläpuolisessa Suomessa. Mitä pohjoisemmassa kaksikkoa katsellaan, sitä matalammalla taivaalla ne näkyvät, mutta toisaalta taivas pimenee pohjoisessa aikaisemmin, joten myös planeetat alkavat erottua hämärältä taivaalta aikaisemmin.

– Tämähetkisten sääennusteiden mukaan Suomessa on kovin pilvinen sää 21. joulukuuta, mutta voihan mahdollisesti olla paikkoja joissa pilvisyys repeilee juuri tuolloin, Liljeström kertoo.

– Olennaista katselupaikan valinnassa on, että katselusuunnassa olevat puut ja rakennukset ovat niin kaukana, että ne näkyvät pieninä horisontissa.

Hyvä katselupaikka voi löytyä Etelä-Suomessa merenrannalta. Havaintopaikalta etelän suuntaan jatkuva järvikin voi olla hyvä, jos vastarannan puut ja rakennukset ovat riittävän kaukana katselupisteestä.

Planeettakaksikon katseluun tulee valita paikka, jossa etelän suunnalla horisontissa on mahdollisimman vähän taloja tai puita. Mäet, pellot ja rannat voivat olla hyviä havaintopaikkoja.

– Planeetat näkyvät varsin lähekkäin toisiaan joulukuun loppupuolelle asti, jos siis pilvet eivät haittaa näkyvyyttä.

Hyvä aika alkaa tähyillä Jupiteria ja Saturnusta on noin kello 16 alkaen, jolloin planeetat alkavat erottua laskeneen Auringon valaisemalta taivaalta, ja ne ovat edelleen verraten korkealla. Mitä pimeämmäksi taivas käy, sitä paremmin Jupiter ja erityisesti himmeämpi Saturnus erottuvat taivaalta, mutta sitä matalammalle ne ovat ennättäneet laskea. Havaintoikkuna on melko lyhyt, sillä kaksikko laskee Auringon perässä pian horisontin taa.

Kamerat valmiiksi: Auringonlaskusta tulossa tänään erityisen punainen tai oranssi – Komean luonnonilmiön takana on Venäjää isompi savulautta Yhdysvaltojen maastopaloista